Halverwege

maronka-halverwege1maandag 24 november 2008 19:38


Halverwege de raadsperiode; goed om de balans op te maken.
Jan Overweg kijkt in de spiegel, maar blikt ook vooruit.
Veel is er bereikt, maar we zijn er nog niet.

Hoewel we niet in het college zitten, hebben we wel dingen bereikt. Soms is het goed om dat maar even te benoemen, hetgeen weer energie geeft voor de 2e helft.

Vitale gemeente
We vinden het belangrijk om burgers te betrekken bij de politiek. De inspanning van de fractie op het gebied van de nieuwsbrief en de website doen goed werk. Onze achterban wordt goed geïnformeerd over de thema’s die spelen. Het leidt niet altijd tot volle zalen, maar zo nu en dan is onze achterban present.
In het bestuurskrachtonderzoek doen we als fractie goed mee. We maken onderdeel uit van de procesgroep en laten ons stem horen als het gaat om strategische keuzes.
De komende tijd zou het goed zijn om de contacten in de regio wat aan te halen.
Op het gebied van veiligheid speelt er niet zoveel. Met het vertrek van Gertjan Bosland is dit onderwerp een beetje uit beeld. Misschien moeten we hier nog een keer goed naar kijken.
Voor de brandweerkazerne in Achterveld moeten we ons hard maken. Wat mij betreft resultaatgericht.
Het proces om te komen tot minder regels loopt nog niet zo goed. Er wordt wel ingezet op allerlei activiteiten, maar het leidt nog niet echt tot resultaten. Misschien goed om dit in de 2e periode wat meer aan te zetten.
Financieel gezien lijkt het beter te gaan. Zowel qua structuur als resultaat doet Leusden het goed. Laten we kritisch blijven. Er is veel onrust over het nieuwe subsidiebeleid. Het lijkt mij goed om dit nog eens goed te bekijken.

Aandachtpunten

·         Betrekken van burgers

·         Verminderen van regels

·         Bestuurskrachtonderzoek

·         Subsidiebeleid

 

Vitale gemeenschap
Leusden is een gemeenschap met weinig grote problemen. De projecten binnen sociaal vitaal zijn van start gegaan. Het is goed om te kijken of het leidt tot resultaten.

De gezondheidsnota hield niet over, maar wat mij betreft geen aanleiding om daar nu extra op in te zetten.

Wel is het goed om het jeugdbeleid goed te volgen en waar mogelijk te stimuleren. Het centrum voor jeugd en gezin moet alle aandacht krijgen. Misschien goed om op dit gebied initiatief te nemen voor een thema-avond.
De WMO is ingevoerd en het leidt niet tot grote problemen. M.i. is er weinig maatwerk in Leusden. De wettelijke regeling is gevolgd en we voldoen aan de eisen. We moeten extra alert zijn als het aanbestedingstraject weer aan de orde komt.

Op het gebied van onderwijs speelt er niet veel in Leusden. Allen de MFC’s vragen alle aandacht, vooral wat betreft de financiering. Ook moeten we in de gaten houden dat er voldoende wordt ingezet op verbindende activiteiten (kwartiermakers).
Op het gebied van sport waren we leidend als het gaat om de ontwikkeling rondom het zwembad. Het wordt spannend wat er  uit de aanbestedingsprocedure komt.
Extra aandacht moeten we hebben voor de positie van de fietser. Het fietspad langs de ponlijn is al een poosje uit beeld. Het fietspad langs de Asschatterweg staat wat mij betreft ter discussie.

De strijd om de muziekschool hebben we verloren. Misschien goed om in het nieuwe verkiezingsprogramma met nieuwe ideeën te komen.

Qua bedrijfsleven heeft Leusden een impuls nodig. Laten we de bijeenkomst hierover benutten om tot goede plannen te komen.

De zondagsrust staat gelukkig niet onder druk op het ijsje van D66 na. Als het daar bij blijft, mogen we ons gelukkig prijzen.

 

Aandachtspunten

·         Centrum voor jeugd en gezin

·         Aanbestedinghuishoudelijke hulp

·         Zwembad

·         Fietspaden

·         MFC’s inhoud en financiën

·         (startende) ondernemers

 

Vitale ruimte
Volgens mij hebben we net voor de vakantie een belangrijke stap genomen door het besluit om een onderzoek te doen naar bouwmogelijkheden buiten de rode contouren.
Laten we ons inspannen voor starters op de woningmarkt. Wat mij betreft leent het terrein van AZC zich daar uitstekend voor. Een kerkgebouw voor de evangelische gemeente zou daar mooi passen i.c.m. met wat buurtwerkactiviteiten. Nu de bankgirocentrale aangekocht kan worden, zijn er ruimere mogelijkheden.

Het buitengebied zou eigenlijk wat meer aandacht moeten krijgen i.c.m. de groene agenda.
De ontsluiting van Leusden blijft een probleem. Goede contacten met provincie en regiogemeenten zijn hierin belangrijk.

Op het gebied van het milieu doet Leusden het goed. Extra aandacht blijft er nodig voor het hondenpoepbeleid.

Ook moeten we in de gaten blijven houden of er iets gedaan wordt met ons amendement m.b.t. het groen op bedrijventerreinen.

 

Aandachtpunten

 

·         Onderzoek rode contouren

·         Starters op de woningmarkt

·         Buitengebied, economische dragers, groene agenda

·         Ontsluiting Leusden

·         Hondenpoepbeleid

·         Groen op bedrijventerreinen

Jan Overweg (fractievoorzitter)

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Halverwege'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.