Algemene beschouwingen 2015

Algemene beschouwingen 2015dinsdag 07 juli 2015 20:08

"Het is goed wonen in Leusden en daar mogen we God dankbaar voor zijn."
Karolien Pouwels vroeg in de algemene beschouwingen aandacht voor groenbeheer, woningbouw, communicatie. Ook ging ze uitgebreid in op de rechten van mensen met een beperking. Pak dit als gemeente integraal op, in samenwerking met de belangengroepen en de doelgroep. Een motie daartoe werd overgenomen. Lees hier de algemene beschouwingen van de ChristenUnie-SGP

Geachte voorzitter, leden van de raad, college en overige aanwezigen,

Het college schrijft dat ze de raad met genoegen de Kaderbrief stuurt. Goed om te horen.

Onze fractie is erg blij met de voortgang van alle zaken die we in het Coalitieprogramma hebben afgesproken. Veel is gerealiseerd of in uitvoering genomen. Ook zijn we blij met het ondernemerschap en de ambitie die uit de stukken blijkt. Veel dank ook voor ambtenaren die creativiteit ten toon spreiden, in hoog tempo moeten schakelen en ons steeds dienen met heldere en duidelijke stukken.

Met sommige zaken zijn we minder blij. De uitkomsten van de meicirculaire, het feit dat we volgend jaar geen ruimte voor nieuw beleid hebben en vooral de grote financiële onzekerheden in het Sociaal Domein. Welke klappen gaan daar nog vallen? Het wordt hiermee in elk geval des te belangrijker om goed scherp te hebben hoe het gaat met de inwoners die zorg nodig hebben, monitoring dus.

De afgelopen tijd heeft onze fractie zijn oor te luisteren gelegd in de samenleving. In het kader van deze algemene beschouwingen willen wij een aantal bevindingen delen met u.

1. Een belangrijk aandachtspunt vanuit de inwoners is het groenonderhoud

Er gaat de komende jaren weer heel wat gebouwd worden in Leusden. Gemeentehuis, sporthal, Biezenkamp, MFC’s, een prachtig bouwproject in Achterveld, in het Valleipark. Ook aan renovatie van huurwoningen wordt voortdurend gewerkt. En het erfgoed wordt meer in de schijnwerpers gezet.

Gaan we straks echter niet dit krijgen, een vlag op een modderschuit! Prachtige gebouwen maar het onkruid overwoekert de straatstenen.

De bezuiniging is ingeboekt, 2,5 ton, en is niet zomaar terug te draaien.

Bezuiniging en meer Samenleving voorop.

Wij willen echter dat de overheid wel een belangrijke regisseursrol houdt; buurten mogen op gang worden geholpen met een concreet stappenplan; college en raad tonen actief belangstelling voor alle initiatieven die genomen worden; materialen worden op eenvoudige wijze ter beschikking gesteld; contactpersonen vanuit de gemeente zijn direct benaderbaar, niet via de algemene website. Ofwel, zet alles op alles om het project groenonderhoud te doen slagen zodat dit plaatje in 2017 geen werkelijkheid is geworden!

Een tweede groen signaal, in convenanten over het buitengebied wordt meer landbouwgrond omgezet in natuur. Laten we de belangen van de agrariërs echter niet vergeten, zij zijn zeer waardevol als landschaponderhouders en zorgdragers vooronze voedselvoorziening.

2. Een ander belangrijk aandachtspunt is natuurlijk de zorg.

Geen officiële klachten rond alle veranderingen in de zorg, zeker een compliment waard voor Larikslaan2 waar alle medewerkers het afgelopen jaar keihard gewerkt hebben. En veel initiatieven vanuit de samenleving om te zorgen voor verbinding en ondersteuning waar nodig, veel mensen zijn goed bezig. We hopen dat de samenlevingsontwikkelaar hier een mooie coördinerende en faciliterende rol in gaat spelen.

Toch wil ik de vinger leggen bij een aantal groepen. We willen dat alle inwoners zich thuis voelen in Leusden en dat allen op eigen wijze kunnen participeren, we willen een inclusieve gemeente zijn.

Onze fractie dient een motie in om de mensen met een beperking breder te ondersteunen. Het gaat hierbij om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Zij horen op de terreinen van (zelfstandig) wonen, werken en leren, openbare gebouwen, cultuur, verkeer en vervoer, recreatie en sport, sociale contacten enzovoort dezelfde kansen te krijgen als iedereen.

Vanuit hun vertegenwoordigers kwam het verzoek of de gemeente dit mogelijk nog meer kan integreren in het beleid. Ik heb dit in mijn motie ingestoken langs de lijn van Agenda 22, dat een duidelijke lat legt waarlangs je je beleid kunt leggen. Dat ook in VN verband en nationaal ingekaderd is.

Ons verzoek is hier in Leusden vooral om de tafel te gaan mét betrokkenen, met de belangenorganisaties en vertegenwoordigers uit de doelgroepen zelf. De Duwgroep deed door gebrek aan menskracht wat rustiger aan, heeft inmiddels een nieuwe voorzitter, een steuntje in de rug vanuit uw kant kan geen kwaad.

Een probleem bij deze hele doelgroep kan zijn dat ze zich niet verenigd hebben, vind hen maar eens. Ik heb de groep rond mensen met een verstandelijke beperking inmiddels gesproken en aangegeven dat het toch wel handig kan zijn wanneer zij hun belangen bundelen en zo ons dienen met hun aandachtspunten of problemen. Wordt aan gewerkt.

We gaan voor een inclusieve maatschappij waarin iedereen meedoet. Waarin iedereen die dat nodig heeft onze oprechte aandacht en ondersteuning krijgt.

3. Derde aandachtspunt is wonen.

Sociale huurwoningen, je hebt er nooit genoeg van zal ‘k maar zeggen.

Maar college, hierbij het verzoek om ook eens stevig in te zetten op huurwoningen boven de € 700,-, de particuliere huursector. U kunt daar vast wel meer op sturen.

Veel starters, jongeren, jonge gezinnen kunnen geen kant op met huren als ze boven de sociale huurgrens zitten maar ook niet willen/kunnen kopen. We willen hen graag vasthouden in Leusden maar dan moet er wel woonruimte zijn.

En, het zal toch niet waar zijn dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking als ze woonruimte nodig hebben vanwege de huisvestingsverordening uit hun netwerk worden gehaald en elders in de regio moeten gaan wonen?

Of dat je jong bent, in een rolstoel zit maar geen huurwoning kunt krijgen omdat aangepaste woningen alleen voor senioren zijn.

4. Brengt mij bij het laatste aandachtspunt, communicatie

( Ik was op de D1000, georganiseerd door o.a. de VNG, waar de vragen aan de orde kwamen: Wat schort er aan de lokale democratie , wat moet er gebeuren en wat kun je er zelf aan doen? Deze wordle is de conclusie)

Waar inwoners ons op aanspreken en waar wij zelf ook niet blij mee zijn is het feit dat inwoners niet goed kunnen zien waar de raad mee bezig is. Ja, er staat soms een stuk in de krant met voornemens van het college. En wellicht sturen we zelf eens een persberichtje. En na de vergadering wordt natuurlijk het een en ander in de krant geplaatst. Maar vervolgens blijven wij afhankelijk van wat de krant plaatst en is ons werk hier alleen zichtbaar en volgbaar voor mensen die de moeite nemen na 4 klikken bij de raadsagenda te komen. Of die ons volgen op Twitter of Facebook. De digitale mensen wel te verstaan! En dan nog zien ze alleen maar wat we binnen 6 weken doen, niet wat het komende jaar zoal zal passeren.

Of de mensen die de raadsvergadering bijwonen; alle respect maar de groep blijft toch vaak beperkt tot enkelingen.

Wat voor mij hierin ook een belangrijke tricker was is de uitkomst van een onderzoek van André Krouwel. Burgers blijken steeds negatiever te zijn over politiek en politici, daar weten we hier in Leusden ook van. Echter, dit blijkt niet zozeer te komen van de besluíten die we nemen maar vooral door onkunde en geen inzicht hebben in het procés.

Anders geformuleerd, als we burgers beter weten te betrekken bij het proces om tot een besluit te komen, creëren we veel meer draagvlak. De afgelopen tijd hebben we hiervan al een paar goede voorbeeld gezien, zoals bij Groot Schutterhoef en in de Biezenkamp. Wat mij betreft is de uitdaging hoe we dit nog beter en meer gaan doen.

We hebben een amendement overwogen om geld vrij te maken voor berichtgeving in de krant. Na wat gesprekken her en der doen we dat voorlopig niet. Wij willen graag met een aantal raadsleden eens breder naar de communicatie van de raad kijken. Hierbij kan betrokken worden het uitzenden van raadsvergaderingen, het gebruik van de krant, de website, mensen in de samenleving die graag meehelpen met verspreiden van informatie onder hun achterban. Laten we als raad nog actievere wegen zoeken om de samenleving in een vroegtijdig stadium, nog voor de besluitvorming bij ons werk te betrekken.

Dat we een nieuwe griffier hebben afkomstig uit de communicatiewereld is dan natuurlijk een geweldige inkopper.

Voorzitter, ik rond af. Het is goed wonen in Leusden. De ChristenUnie-SGP ziet dat als een zegen van onze God in de hemel waar we dankbaar voor zijn.

Ten opzichte van veel andere gemeenten en vooral ten opzichte van grote delen van de wereld, goed om ons regelmatig te realiseren.

We gaan graag met veel energie verder voor deze gemeente, we wensen ook college en ambtenaren veel succes hierbij en zorg ervoor dat de samenleving in het tempo meegenomen wordt, ja dat de Samenleving Voorop blijft staan!



Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen 2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.