Raadsvergadering 10 juli 2013

zondag geslotenzaterdag 27 juli 2013 17:42

Een meerderheid van de raad wil dat de winkels op zondag ook open mogen gaan. Het college heeft kaders opgesteld voor het sociale domein, maar de raad gaat nog niet akkoord. De raad heeft een fonds ingesteld voor samenlevingsinitiatieven. De criteria hiervoor worden in deze raad vastgesteld. In de actualiteit de internetwinkel speelgoed.nl en de busverbinding naar het nieuwe ziekenhuis.

Actualiteiten
Wij en ook de PvdA vragen aandacht voor de sluiting van speelgoed.nl in Leusden. Het gaat ons niet om de concrete zaak, maar om het principe. Jammer dat dit soort nieuwe vormen niet mogelijk zijn. De wethouder geeft aan dat het wel mogelijk is, maar er is geen vergunning voor het afrekenen van de producten. Dit begrijpen we, maar het is goed om te kijken of hier creatieve oplossingen voor mogelijk zijn.
We geven aan dat we met blijdschap kennis nemen van de verlaging van de kosten (€ 100.000,-)voor de belastinginning via Tricijn. De wethouder geeft aan dat het niet veroorzaakt is door de kritische houding van onze fractie op dit dossier.  We houden hem echter wel scherp.  

Winkels open op zondag
Een spannende raad voor onze fractie, want één van onze belangrijke punten komt aan de orde. De zondagsrust is ons veel waard, maar we kunnen helaas niet voorkomen dat de winkels open gaan. Samen met Karolien bekijken we vanuit 7 verschillende perspectieven naar het voorstel. Onze conclusie is dat er niemand beter van wordt. Maar het is vechten tegen de bierkaai; de meerderheid wil dit.
Ook de inspreker, Meindert Roffel, doet een oproep als één van de kleine ondernemers. De supermarkten kunnen wel open, omdat ze personeel kunnen inzetten. De kleine ondernemer kan zich deze luxe niet permitteren. De zeven perspectieven en de bijdrage van de heer Roffel zijn als bijlage toegevoegd.
Er komt weinig tegengas van de indieners. Het wordt niet duidelijk waarom er geen beter onderzoek is gedaan, waarom de milieuparagraaf niet beter gevuld is, waarom er niet beter gecommuniceerd is met de omwonenden. Groen Links dient nog een motie in om het milieu te sparen door de winkeliers de rommel te laten opruimen op zondag.  Ook hier gaan we niet in mee. Smoor het probleem bij de kiem en niet bij de symptomen.
We werden blij  verrast door het CDA. In het verleden waren niet altijd duidelijk over hun standpunt, maar nu was het klip en klaar. Ze vinden het niet  nodig en stemmen dus tegen. Ook Leusden 90 stemt tegen. Uiteindelijk wordt het voorstel aangenomen met 13 stemmen voor en 7 tegen.
Pijnlijks was het om van de VVD te horen dat zij het verplicht open gaan op zondag of het moeten werken op zondag overlaten aan de rechter; daar moeten we ons als politiek niet mee bemoeien. De VVD vergeet dat de wetten door de politiek worden gemaakt. De rechter toets de zaken aan onze wetten. Het liberalisme schiet door.

Sociaal domein
Er gaat veel veranderen in het sociaal domein. De gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheid als het gaat om de Jeugdzorg, de AWBZ en het Werken naar Vermogen (aangepaste werksituaties).
Als raad zijn we aan zet om duidelijk te maken hoe we dit willen. Het college heeft een aantal kaders gemaakt, maar daar is een aantal fracties het niet mee eens. Er volgt een discussie over het begrip ‘wederkerigheid’.  Dit oude begrip geeft niet aan wat we willen. Voor wat , hoort wat past hier niet bij zegt Karolien. We willen dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelen en dat we als gemeente daar bij aansluiten waar het nodig is.
Een ander belangrijk punt is dat het niet alleen gaat om de goedkoopste prijs. We willen een goed aanbod voor onze inwoners, dus een evenwicht in prijs en kwaliteit.
Het voorstel dat door ons is ingediend wordt unaniem aangenomen. Mooi resultaat!

Monumentenbeleid
Er ligt een goed voorstel om dit in Leusden nu eens goed regelen. We gaan van harte akkoord. Het is een mooie vertaling van onze motie die we in het voorjaar hebben ingediend samen met de VVD.

Criteria samenlevingsinitiatieven
We zijn het eens met de criteria, op één punt na, nl. dat de initiatieven altijd vernieuwend moeten zijn. Soms is het goed om een activiteit voor meerdere jaren te ondersteunen omdat het goed is voor de samenleving en/of omdat het kostenbesparend werkt.
De VVD wil dat er na een jaar een evaluatie komt. Ook dit ondersteunen wij van harte.
De criteria worden vastgesteld  inclusief de beide wijzigingsvoorstellen. Weer een punt gemaakt!

Vervoer naar het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg
De raad maakt zich al langer zorgen over het openbaar vervoer naar het nieuwe ziekenhuis. Er is geen rechtstreekse verbinding. Connexion, de busmaatschappij, geeft aan dat een rechtstreekse lijn niet rendabel is. D66 wil dat er een proef wordt gedaan die gefinancierd wordt door connexion en de provincie.
Onze fractie wil ook dat er een goede verbinding komt, maar denkt meer aan een vrijwillgerscentrale waar mensen een beroep op kunnen doen als het nodig mocht zijn.
Beide ideeën staan in één motie. Het college moet zorgdragen voor een goed oplossing. Deze motie wordt unaniem aangenomen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
07-10 amendement kaders ontwikkeling sociaal domein65,8 kBapplication/pdfdownload
07-10 motie bereikbaarheid ziekenhuis45,7 kBapplication/pdfdownload
amendement Algemene Subsidieverordening327,6 kBapplication/pdfdownload
bijdrage Roffel zondagsopening winkels118,2 kBapplication/pdfdownload
Perspectieven zondagsrust229,5 kBapplication/pdfdownload
Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 10 juli 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.