Excursie De Schammer

foto wandeling de Schammermaandag 28 november 2011 23:05

De ChristenUnie in Leusden bestaat 10 jaar en kreeg een cadeau van de Provincie: een excursie in De Schammer onder leiding van niemand minder dan Kees de Heer. Zaterdag 26 november was de excursie en het was een groot succes.

De dag begon druilerig en nat, maar tegen 10 trok het open en kwam zelfs de zon richting de Schammer. Kees de Heer was al vroeg uit Amersfoort gekomen en stond om kwart voor 10 startklaar voor de wandeling. Van alle kanten kwamen de deelnemers aanlopen, alleen uit defietstunnel vanuit Amersfoort kwamen helaas geen mensen. Zal het nog wat gevoelig liggen dat Amersfoort miljoenen geïnvesteerd heeft in de Schammer dat op Leusdens grondgebied ligt?

Zo’n 35 deelnemers liepen achter Kees aan de Schammer in. Kees had vier brillen bij zich op het landschap te lezen:

1. Verticale samenhang waarbij we kijken naar de uitdrukking van de ondergrond(bodem, water reliëf) in het landgebruik (grasland, bouwland, etc.) de biotopen(sloten,poelen,hagen etc.), de vegetatie etc.

2. Horizontale samenhang kijken naar de uitdrukking van relaties in de patronen van sloten, wegen/paden, beplanting en bebouwing.

3. Seizoenssamenhang kijkend naar de uitdrukking van het jaarverloop in kleuren en vorm, in welk jaargetijde zitten wij. En als laatste de

4. historische samenhang, de ontstaansgeschiedenis in patronen en elementen in het landschap.

Kees liet met kaarten zien hoe de Schammer door de tijd heen z’n functie heeft gekregen.  Zeker is dat er altijd boeren hebben gewoond. Bij de aanleg van de Schammer is er archeologisch onderzoek gedaan en zijn  bewoningssporen gevonden uit de IJzertijd (ca 800 v. Chr.-0) en uit de Late Middeleeuwen (12de-13de eeuw)

Het boerenleven is echter, tot verdriet van een aantal boeren, voorbij in De Schammer. Elke politiek besluit heeft zo z’n schaduwkanten.

Daarvoor in de plaats is er een natuur- en recreatiegebied gekomen. Maar het belangrijkste is misschien wel dat het gebied het overschot aan water kan opvangen uit de regio, zodat Leusden, Amersfoort en de omgeving niet onder water komen te staan.

Kees vertelde over de ganzen die er in dit gebied leven. De meeste ganzen zijn nakomelingen van de ganzen die we geïmporteerd hebben en ontsnapt zijn bij de eigenaren. Volgens Kees horen de meeste ganzen die hier overwinteren hier niet thuis. Er is zelfs een ganzenakkoord waarin geregeld is dat de ganzen afgeschoten mogen worden, maar de uitvoering is niet eenvoudig.

De schammer kent ook een paar heuvels. Op één van de heuvels staat een bankje. Volgens kees had het fietspad over de heuvel moeten gaan, maar kennelijk was het eenvoudiger om het pad langs de heuvel te laten gaan.

Kees bleef maar vertellen over de historie, de vegetatie, de vreemde vogels en over de samenhang der dingen. De twee uur waren zo maar voorbij. De schammer, het heeft wat gekost, maar dan heb je ook iets moois.

Het is maar goed dat het gerealiseerd is, want als het nu nog aangelegd moest worden, was er waarschijnlijk geen geld meer geweest.

Labels

« Terug

Reacties op 'Excursie De Schammer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.