Sociale zaken naar Amersfoort?

logo-lokaal-sociaal-beleidzaterdag 21 november 2009 22:11

Het college zet in op uitbesteding van sociale zaken naar Amersfoort. De ChristenUnie-SGP is daar fel op tegen.

Ik ben nu ruim twee jaar raadslid en heb verschillende onderwerpen langs zien komen. De meesten zijn praktisch van aard. Sommigen springen eruit daar ze grote impact hebben op de bewoners van Leusden.
Sociale zaken is er zo één. Toen ik het voorstel onder ogen kreeg, dacht ik: ‘dit is toch niet waar!’.
Maar het is de werkelijkheid; het college stelde voor de uitbesteding van sociale zaken naar Amersfoort voor te bereiden. Dit is te snel door de bocht, hier ben ik in ieder geval nog lang niet aan toe. Amersfoort heeft een goede sociale dienst, maar dat zegt nog niets over Leusden. Ik heb mij dan ook verbaasd over de nonchalante houding van sommige partijen: ja wat moeten we anders?
Ook het CDA en Leusden 90 zagen gelukkig in dat dit een brug te ver is. Op ons initiatief hebben we het volgende ingebracht:
• De minima in Leusden mogen er niet op achteruit gaan
• We willen ons eigen beleid kunnen blijven maken
• Het loket voor sociale zaken moet in Leusden blijven.
Samenwerking prima, maar niet het hele loket uit Leusden weghalen.
We kregen echter geen meerderheid in de raad, want voor veel partijen was het al een gepasseerd station. Dus kwamen we in beweging. Het voorstel aangepast in de richting dat we in de raad eerst een finaal debat willen over de uitgangspunten.
Ook dit voorstel kreeg eerst geen meerderheid, want zeiden ze: ‘het staat toch al in het stuk dat we nog een debat hebben’.
Burgers van Leusden, dit onderwerp is te belangrijk om voorbij te laten gaan. De zienswijze van de raad is van groot belang. Gelukkig hadden we nog een raad in dezelfde week en toen kwam het toch nog goed. Ons voorstel werd unaniem aangenomen.
Na de raadsvergadering kwamen er opeens veel reacties uit de Leusdense samenleving. Dit mag niet gebeuren. Wat kunnen we nog doen? Ik roep iedereen op om de politici te bestoken met meningen over dit onderwerp.
Wat ons betreft zetten we naast de optie ‘samenwerking met Amersfoort’ nog een ander optie, nl. samenwerking met de nieuwe gemeente Woudenberg.
Laten we uit gaan van onze eigen kracht en geen ‘stukjes Leusden’ weggeven. Laten we ons extra inzetten voor de kwetsbare burgers die afhankelijk zijn van Leusden. Binnen mijn kerkelijke gemeente spreken we over onze naasten die we moeten liefhebben.
Ik schaar de burgers, die afhankelijk zijn van de afdeling sociale zaken in Leusden, onder mijn naasten.

Jan Overweg
Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP
Kijk ook op: http://www.twitter.com/janoverweg

Labels

« Terug

Reacties op 'Sociale zaken naar Amersfoort?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.