Raadsvergadering 11 en 12 november 2009

welzijn Leusdendinsdag 17 november 2009 22:50

Dat was hard werken met al die onderwerpen. Goede debatten over SMS, sociale zaken, Stichting Welzijn, fietspad naar Achterveld, bouwen in Leusden zuid, milieubeleidsplan en glasvezel.

Stichting Welzijn
Dit is de samenvoeging van de WOL en Leusden Actief. Door de fusie zouden ze een besparing kunnen doen van € 125.000,-  Helaas hebben ze dat niet helemaal gehaald o.a. door de gestegen lonen.  Elk jaar hebben ze € 37.000 extra nodig. Op zich kon ik hier in mee gaan, maar vanaf 2011 is er geen dekking voor dit bedrag. De filosofie van de ChristenUnie-SGP is dat als je geen geld hebt, het ook niet uit kunt geven. De rest van de raad denkt daar anders over. Ze laten het tekort in 2011 gewoon wat oplopen. Vanaf 2012 moeten we toch bezuinigen; dit kan er nog wel bij.

Jammer. Ons amendement kreeg alleen de steun van Leusden 90.

SMS
Nee, dit is niet de gebruikelijke afkorting. Het gaat over ‘Sociaal Maatschappelijk Steunpunt’. Dit steunpunt helpt mensen die hulp nodig hebben. Hierbij moet je bijv. denken aan het invullen van allerlei formulieren, de weg weten te vinden naar instanties en ondersteuning bij de contacten met energieleveranciers.

Zij doen prima werk en dat willen we graag zo houden.

Echter de vrijwilligers die hier voor werken hebben professionele ondersteuning nodig. Daar het aantal vragen groeit, zijn er meer vrijwilligers nodig en dus ook meer ondersteuning. Dit kost steeds meer geld.

Samen met het CDA en de VVD hebben we een weg bedacht om dit in goede banen te leiden. In 2010 en 2011 krijgen ze wat meer geld voor ondersteuning en vanaf 2012 vallen ze terug op het bedrag dat standaard voor hun beschikbaar is. Daarnaast willen we dat deze dienst gaat vallen onder stichting Welzijn, zodat ze een professionele inbedding krijgen.

Dit amendement is aangenomen. Mooi resultaat, want we willen graag verder met SMS.

Sociale zaken
Leusden is eigenlijk te klein om een eigen afdeling sociale zaken te hebben. Het voorstel is om het onder te brengen bij Amersfoort.
Dit gaat ons te snel. Als we onder Amersfoort vallen, dan kunnen we ons eigen beleid niet meer bepalen. Samen met het CDA en Leusden 90 stellen we voor om de volgende criteria te hanteren:

  1. De minima in Leusden mogen er niet op achteruit gaan.
  2. Het loket moet in Leusden blijven.
  3. We willen ons eigen beleid kunnen bepalen.

De levert een fel debat op. De PvdA wil geen kant op en staat pal achter het voorstel. Bij de VVD en Groen Links is wat beweging.

Na een schorsing passen we ons amendement aan en vragen nu alleen nog om een debat over dit onderwerp waarin we de uitgangspunten vaststellen. In eerste instantie stemt de PvdA en de VVD tegen. De stemmen staken.

Gelukkig is er de volgende dag weer een raadsvergadering en daarin wordt ons amendement unaniem aangenomen. Het kan soms raar lopen, maar het resultaat telt.

Bouwen in Leusden-zuid
De scholen, het groene kruisgebouw en de woelige hoek gaan naar de tabakssteeg.

De vrijvallende locaties moeten weer ingevuld worden. Het college heeft er nog één gevonden in Leusden-zuid, nl. de zuidweide (ligt tegen het park aan).

Wij vinden het prima dat er plannen worden gemaakt voor deze locaties, maar de zuidweide komt opeens uit de lucht vallen.

We willen Leusden-zuid  z’n  ‘groene longen’ niet ontnemen, dus we zijn tegen bebouwing van de zuid-weide. Helaas haalt ons amendement het niet, maar er zijn meer partijen die zeggen dat er op de zuidweide niet per definitie gebouwd moet worden. We zijn benieuwd naar de plannen.

Fietspad naar Achterveld
Voor de zoveelste keer moeten we een besluit nemen over de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Asschatterweg.
Het is onderdeel van het coalitieprogramma en dat doet de coalitie gestand.
Jan Schouten voert het woord namens ons en hij geeft terecht aan dit het zoveelste ‘go’ or ‘no go’ moment is. Er zal er vast nog wel één komen na de verkiezingen.
Vooralsnog stemmen we ermee in. Mocht de financiering in het geding komen, dan gaan we ons opnieuw beraden.

Milieubeleidsplan
Ja, wat moet je daar van zeggen. Een goed plan, maar er zit te weinig structuur in. Er gaat van alles gebeuren, maar waar leidt het toe.
We hebben nog een poging gedaan om het wat puntiger te krijgen, zodat we later het ook kunnen controleren, maar dat was onbegonnen werk.
Daarom een poging om twee zaken te veranderen:

  1. Geef als gemeente het goede voorbeeld en streeft er naar om label-B voor alle gebouwen te halen. Meer info over de labels: http://www.energielabel.nl/pagina.aspx?onderwerp=Energielabel%20woningen
  2. Verstrek geen leningen (duurzaamheidleningen) aan burgers om te investeren in energiezuinige maatregelen. We vinden dit geen taak van de gemeente.

Helaas halen ze het beide niet. Het energielabel-B gaat de gemeente te veel kosten en duurzaamheidleningen  kunnen we volgens de andere partijen best proberen.

Glasvezel
Amersfoort is bezig met het aanleggen van glasvezelbekabeling. Leusden kan hieraan meedoen. De raad is unaniem: hier doen we aan mee.
Wat gaat het glas ons  brengen? Deze vraag is nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden, maar we denken dat deze investering wel weer terug komt gezien het tempo van de digitale ontwikkelingen.

Begroting 2010
De begroting geeft weinig discussie, want er worden bijna alleen nog maar dingen afgemaakt waar we al aan begonnen zijn. Even een korte discussie over de afvalstoffenheffing, maar heel verheffend was het allemaal niet. Een feit is dat na 2010 de Remu-middelen zo goed als op zijn. Dit doel is in ieder geval bereikt, helaas.

Campers
De burgemeester geeft aan dat onze vragen over de langparkeerders beantwoord zijn. We krijgen ze per omgaande toegestuurd. We hebben nog even geduld, maar willen nu wel antwoord hebben. Zo hier en daar staat weer een camper in Leusden die er veel te lang staat.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Amendement SMS114,0 kBapplication/msworddownload
Amendement sociale zaken88,5 kBapplication/msworddownload
welzijn Leusden7,2 kBimage/jpegdownload
Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 11 en 12 november 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.