Leusden, raadsvergadering 11 oktober

dinsdag 23 oktober 2007 22:47

De 1e raadsvergadering in het nieuwe seizoen. Echter een smalle agenda met een heftig slot.

Na de vakantie werd al gauw duidelijk dat een aantal dossiers meer tijd vraagt. Graag hadden we gesproken over het zwembad of over andere grote thema's, maar helaas...

Drie kleinere onderwerpen binnen de portefeuille van Jan Schouten stonden geagendeerd. Als eerste het bestemmingsplan van de tabaksteeg. Even was er wat kritiek op de communicatie, maar gelukkig kon Jan Schouten dit bestrijden. Duidelijk communiceren is iets anders dan je zin krijgen. Complimenten voor het college.

De veiligheidsbrief gaf wat meer discussie. 'Meer blauw op straat' klinkt goed, maar er is een keerzijde. Als we door meer blauw op straat veiligheid moeten creëren, dan staan we voor een onmogelijke taak. Gelukkig klonk er een nuance, nl. dat dit helpt om je veiliger te voelen. Veiligheid begint bij je eigen buurt. Ken de mensen om je heen, neem verantwoording voor je eigen omgeving en kom in actie als er een probleem is. Het project 'attentie, buurtpreventie' is eigenlijk zo gek nog niet. Even leek het dat Groen Links de veiligheidsbrief niet ging steunen, maar de burgemeester zette in op een unaniem besluit en dat is hem gelukt.

Dan de actualiteit. Het begint een komisch geheel te worden, want het gaat om 'kamperen' of 'parkeren' in Achterveld. D66 was hevig verbaasd over het feit dat de APV zo maar aangepast kon worden nadat het CDA vragen had gesteld over wildkamperen in Achterveld. Vervolgens ontstond er een discussie over brieven die wel of niet waren gelezen, waarna de burgemeester  voorstelde om de zaak nog eens goed te bekijken. Heel verstandig, want dit leidt tot niets.

Groen Links bracht het probleem van de boerderij aan de Bouwdriest in; gaat alles nu niet te snel? Is er wel voldoende oog voor de bewoners van deze boerderij? Wethouder Salverda zag het als een kans om dit verhaal uit te leggen. Nadat de boerderij onbewoonbaar was verklaard, moest er actie ondernomen worden. Daarom is het goed dat er nu duidelijkheid is over de toekomst. Echter de zaak is nog niet geregeld. De sloopvergunning is nog niet afgegeven. Ook onze fractie heeft dit probleem besproken en vindt het een lastig probleem. Aan de ene kant wil je niet dat slecht gedrag wordt beloond, maar aan de andere kant heb je te maken met feiten. Goed dat de wethouder dit in het openbaar heeft kunnen uitleggen.

Eind goed, al goed. Jan Hondelink (PvdA) kwam met een motie over de evaluatie van het WMO-beleid van het afgelopen jaar. Deze motie werd door een meerderheid van de raad ingediend. Deze evaluatie was toegezegd, maar de wethouder kon hem nog niet leveren. Het werd even spannend, want de wethouder wilde de motie niet overnemen. Wel wilde ze wat kengetallen leveren, maar geen complete evaluatie. Na twee keer te schorsen, ging de indiener overstag. Hij nam genoegen met de toezegging van de wethouder. Zelf had ik daar geen goed gevoel over. De motie was terecht en ook goed uitvoerbaar; immers we vroegen een evaluatie op hoofdlijnen. Het was goed geweest om hem wel in stemming te geven, daar het signaal dan duidelijker werd gegeven. Aan de andere kant begrijp ik ook dat de PvdA in een moeilijk dilemma terecht kwam. Politiek is soms lastig.

Om kwart voor elf sloot de burgemeester de vergadering. Een blik in mijn agenda leert dat het drukke weken worden in de politiek. De begroting voor 2008 ligt op de deurmat en er staan legio bijeenkomsten gepland. Aan de slag dus en wellicht hebben we in november een interessante agenda.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht