Meer bankjes buiten

Wim en Karolien bankje in Coronatijd mei 2020.jpgwoensdag 16 februari 2022 16:19

In 2020 kreeg ik een chronische spier- en zenuwaandoening. Daardoor werd ik slechter ter been. Tijdens wandelingen in en om Leusden moest ik meerdere keren gaan zitten, op mijn rollator. Mijn wederhelft moest dan blijven staan. Wij misten daarbij een bank, want een bank zit beter dan een rollator.

Wij ontmoeten daarbij meer wandelaars die met hetzelfde probleem kampten. Zo ontstond het idee om bij de behandeling van de Kadernota 2022 in de raadsvergadering van 8 juli 2021 een motie in te dienen voor meer bankjes in de buitenruimte.

Aan de slag
In de overweging noemden wij dat de gemeente al aan de slag gaat met diverse acties voor meer bewegen in de buitenruimte. Met name voor ouderen en minder-valide inwoners die ook graag meer bewegen maar wel regelmatig even moeten uitrusten. Mensen die ook graag eens een andere route willen lopen dan alleen naar het dichtstbijzijnde bankje en weer terug.

Ontmoet en sport
Bankjes vormen een goede ontmoetingsplek. Of ze kunnen ingezet (met een QR-code) voor sportieve activiteiten voor jongeren. 
Dat kost geld. Dekking kan door sponsoring. Het nieuwe college kan ongetwijfeld ook naar structurele dekking zoeken. Ons verzoek aan het college: zet in gang dat er meer bankjes in de openbare ruimte komen.

Motie 'meer bankjes buitenruimte'
Samen met het CDA dienden we een motie in 'meer bankjes in de buitenruimte', die haalde een meerderheid. Alleen GroenLinks/PvdA stemde tegen. Waren er blijkbaar niet voor dat die doelgroep ook uitgedaagd wordt meer te gaan bewegen en daar ook de kans voor te bieden.
Ondertussen bleken de ouderenbonden ook al met dit idee bezig. Deze motie kwam voor hen als een donderslag bij heldere hemel. Inmiddels hebben we de handen ineengeslagen en werken we hierin samen Hier vinden politiek en samenleving elkaar in het initiatief.

Ommetje
Alle wijken en kernen zijn inmiddels geïnventariseerd en er is vastgesteld waar extra bankjes zouden moeten komen. In Achterveld is in samenwerking met Dava en een lid van de Dorpsraad een ommetje op de plattegrond ingetekend.
We hebben de plannen inmiddels met twee ambtenaren besproken die deze voorstellen met de diverse ambtelijke afdelingen gaan uitwerken. Wordt vervolgd.

Wim van Hell, raadslid ChristenUnie-SGP

Labels

« Terug