Dicht bij mensen

Huishoudelijke hulp 2014maandag 17 november 2014 19:30

De raad heeft unaniem ingestemd met het WMO beleidsplan en de verordeningen Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdhulp. Ook was er applaus voor de ambtenaren, die de afgelopen jaar keihard aan deze megaklus hebben gewerkt. Onze fractie stemde in met de verordeningen. Wel hebben we voor een aantal zaken aandacht gevraagd: tegemoetkoming voor de chronisch zieken en gehandicapten, het familiegroepsplan, de PGB en financieel kwetsbare inwoners. Hieronder de bijdrage van Karolien Pouwels:

“Vandaag staat dan eindelijk een belangrijk onderwerp op de agenda, het Sociale Domein en de verordeningen Jeugdhulp en WMO. Al maanden, nee jaren bijna, stond ons in de verte een enorme opgave te wachten: de drie decentralisaties per 1 januari 2015. Zo'n abstracte berg, veel werk, veel verantwoordelijkheden, veel onduidelijkheden, veel vragen en dan ook nog bezuinigingen!

In juli 2013 hebben we als raad de kaders vastgesteld. En in de periode daarna, tot nu toe, is die abstracte berg van 1 januari 2015 steeds concreter geworden. Zo concreet zelfs dat we nu een beleidsplan en twee verordeningen kunnen vaststellen.

En daar ligt wat mij betreft toch ook gelijk een lastig punt. Het gaat nl. om mensen, om zórg voor mensen in deze verordeningen. Soms kwetsbare mensen. Om zorg voor kinderen, kinderen met een beperking, voor mensen met dementie, mensen met psychische problemen, mantelzorgers, eenzame mensen, chronisch zieken.... En nu gaan we die zorg proberen te vatten in een beleidsplan en verordeningen. Eigenlijk bijna onmogelijk, want hoe weten we nu dat die zorg daar gaat komen waar we 'em willen hebben?!

Daarnaast, een beleidsplan en verordeningen waarin we veel van de samenleving verwachten. Van sociale netwerken van mensen, van kerken, buurten, verenigingen, families. Weten zij wat van hen verwacht wordt en kunnen zij de verwachtingen waarmaken?

 

Voorzitter, er is het afgelopen jaar in en om het gemeentehuis keihard gewerkt aan het Sociale Domein. Er is veel werk verzet, vanuit dit huis maar ook vanuit Larikslaan2 en CJG. De ChristenUnie-SGP wil deze mensen bedanken voor hoe we zijn meegenomen in het hele proces. We hebben veel vragen gesteld, zijn kritisch geweest (en dat zullen we blijven) maar de ambtenaren en andere betrokkenen bleven alles geduldig beantwoorden en uitleggen. Heel veel dank en onze complimenten voor met hoeveel betrokkenheid jullie deze megaklus neerzetten! Pluim!

 

Over de voorliggende stukken een aantal opmerkingen:

1. De ChristenUnie-SGP vindt het fijn dat het college er de tijd voor neemt om met regelgeving voor een jaarlijkse waardering voor de mantelzorgers te komen en met een tegemoetkoming voor de chronisch zieken en gehandicapten. De laatste groep geeft aan dat door stapeling van eigen bijdragen en wegvallen van regelingen de lasten erg hoog kunnen worden. We hopen dat er een goede regeling gevonden wordt om echt iets voor deze beide groepen te kunnen doen en we hopen dat deze twee groepen ook zelf hun input daarvoor willen leveren. Wij doen in elk geval ons uiterste best in Leusden maar ook in het land goede suggesties hiervoor op te halen.

 

2. In beide verordeningen staat dat er nadere regels komen voor cliënten als ze PGB willen gebruiken om iemand uit hun sociale netwerk te betalen. Wij zijn benieuwd hoe dit in de beleidsregels staat, hoe Larikslaan2 dit objectief gaat uitvoeren en wij zullen dit kritisch volgen. We vertrouwen erop dat maatwerk ruimte geeft aan deze mensen maar we zijn er niet helemaal gerust op.

 

3. Wij dienen een motie in over het familiegroepsplan. Dit plan is wettelijk vastgelegd en staat nog niet in deze verordeningen. We vinden het echter erg belangrijk dat dit onderwerp grote bekendheid krijgt bij de betreffende gezinnen, daarom vragen we er middels deze motie toch al aandacht voor.

 

4. Monitoring en klachtenregeling zijn belangrijke punten van aandacht. De zorgvrager moet te allen tijde weten waar hij/zij met zijn klacht naar toe kan. En we willen graag weten hoe de clienten de zorg ervaren en hoe de kwaliteit van de geboden zorg is. Andere partijen vragen al aandacht voor het punt van monitoring.

De ChristenUnie-SGP wil bij dit punt graag onder de aandacht brengen dat wij als raadsleden natuurlijk ook  informatie kunnen ophalen! Vanuit onze fractie zijn bijvoorbeeld  de afgelopen tijd een heel aantal mensen benaderd die huishoudelijke hulp kregen; we hebben geinformeerd naar de informatievoorziening en zullen ons de komende maanden op de hoogte blijven stellen. Ook met de andere doelgroepen hebben we hele korte lijntjes. Kost wat tijd, dat wel, maar uiteindelijk staan we hier wel opgesteld voor al die mensen. Laten we niet streven naar meer bureaucratisering maar ook zelf de handen uit de mouwen steken!

 

5. We ondersteunen van harte dat er een werkgroep komt rond het Sociaal Domein. Want zoals net gezegd, wij halen op uit de samenleving maar wat doen we er vervolgens mee. We willen toch niet voor elke omissie die we tegenkomen in de raadsvergadering aandacht vragen. En er volgen meer jaren in dit transitie en transformatie proces, hoe kunnen wij daarin onze rol op goede wijze innemen. Goed om zorgvuldig vorm te geven.

 

6. We zijn blij dat het college concreet wat wil gaan doen voor financieel kwetsbare inwoners. Goed dat volgend jaar het wegvallen van categoriale bijstand voor een deel gecompenseerd wordt. Wij denken overigens dat niet alleen overheid deze mensen hoeft te ondersteunen. Ook medeburgers, fondsen en bedrijven willen vaak wel een steentje bijdragen, zie ook de hulp die de voedselbank krijgt. Over hoe hier vorm aan te geven en de samenleving hierin voorop te zetten, zal onze fractie zich nog nader beraden.

 

Voorzitter, er valt nog veel meer over het Sociaal Domein te zeggen en ik doe veel onderdelen tekort. Ik zal het hier toch echter maar bij laten. Wij steunen dit raadsvoorstel. We lazen in het AD buurtonderzoek dat de inwoners van Leusden naar elkaar omzien. Wij hebben het vertrouwen dat ook hierin de samenleving wel voorop zal gaan. We hopen erop dat de zorg inderdaad daar komt waar die zijn moet; we vertrouwen erop dat ieder die daarbij betrokken is in elk geval z'n uiterste best doet. We vertrouwen erop dat als blijkt dat gaten vallen, onmiddellijk bijgestuurd wordt. We wensen alle betrokkenen en eigenlijk ons allemaal hier veel succes bij.”

Labels

« Terug

Reacties op 'Dicht bij mensen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.