Raadsvergadering 14 november 2013

french_coffee_shop2vrijdag 06 december 2013 23:00

Manitoba moet flink meer gaan betalen aan de gemeente, maar is dat terecht? Er is een initiatief voor een coffeeshop in Leusden. Is het gemeentehuis aan vervanging toe? Komt er een 3e MFC in Leusden? Wederom discussie in het sociale domein. Een raadsvergadering met een variatie aan onderwerpen en mooie debatten.

Actualiteit
De scoutingclub Manitoba heeft zich bij ons gemeld met een klacht. Hun OZB was met 100 % verhoogd en vanaf 2014 moeten ze toeristenbelasting gaan betalen. Dit bevreemd ons en helemaal door het feit dat niet de gemeente dit kenbaar heeft gemaakt, maar de uitvoeringsinstantie Tricijn-Lococensus.

De wethouder geeft aan dat dit hem bekend is. Tricijn-Lococensus signaleerde dat Manitoba geen toeristenbelasting betaalt, terwijl ze dat wel zouden moeten doen. In 2013 hebben ze compensatie gekregen, maar vanaf 2014 moeten ze gaan betalen.
Vreemde zaak. Manitoba doet goed werk en draait zonder structurele subsidie. In de volgende raadsvergadering zullen we een voorstel indienen om dit weer ongedaan te maken.

Ook vanuit de Tolgaarde zijn er klachten. De Biezekamp schiet maar niet op en er ontstaan gevaarlijke situaties. De wethouder geeft aan dat er binnenkort een informatieavond is voor de bewoners van de Tolgaarde over de ontwikkelingen in de Biezenkamp.

Coffeeshop

Een burger uit Leusden heeft initiatief genomen voor een coffeeshop in Leusden. De regel in Leusden is dat als iemand 75 handtekeningen heeft voor een initiatief dat het dan op de agenda komt van de raad. We zijn hier niet zo blij mee, maar kunnen niet veel anders dan het agenderen. We willen echter niet dat het college hier flink werk van gaat maken. Het initiatief moet bij de raad blijven. We dienen een wijzigingsvoorstel in om dit zo snel mogelijk in de raad te brengen en vragen het college om ons de benodigde gegevens aan te dragen. Ons voorstel wordt in meerderheid aangenomen.

We zijn echter ook duidelijk: onder geen beding een coffeeshop in Leusden!

Gemeentehuis
Het gemeentehuis heeft op termijn een flinke opknapbeurt nodig. Het college heeft verschillende scenario’s gemaakt. Alle scenario’s gaan geld kosten. De raad is daar niet blij mee. We willen niet meer geld uitgeven en maken dat duidelijk in een gezamenlijk amendement.
Het college gaat aan de slag met de volgende scenario’s:

  1. Renovatie
  2. Renovatie-plus  het gemeentehuis wordt een centrum voor      meerdere organisaties
  3. Renovatie-minimaal –      alleen het hoog noodzakelijke wordt gedaan.
  4. Ander gebouw in Leusden      huren dat dienst gaat doen als gemeentehuis

De laatste variant sneuvelde bijna, maar wij hebben deze weer ingebracht. Er staat veel leeg in Leusden, dus we kunnen wellicht goedkoop huren. Het huidige gemeentehuis moet dan een andere functie krijgen of afgebroken worden.

Atria
Er staat een multifunctioneel gebouw(MFC) in de tabakssteeg. De 2e komt in de Biezenkamp. Maar de 3e aan de Asschatterweg staat onder druk. De WSL heeft aangegeven dat ze deze niet gaan bouwen. De gemeente wil dit nu zelf gaan doen samen met het schoolbestuur. Karolien geeft aan dat ze erop vertrouwt dat de gemeente het bij het rechte eind heeft. De gebouwen zijn niet meer geschikt voor het onderwijs en moeten vervangen worden. Als er geen keus is, gaan we akkoord.
Liever hadden we op deze plek wat meer creativiteit gezien.

We willen wel graag dat er een maatschappelijke functie aan wordt toegevoegd. Samen met het CDA dienen we een wijzigingsvoorstel in die in meerderheid wordt aangenomen. Dit maakt de weg vrij voor het 3e MFC in Leusden. 

Sociaal domein

Er is veel onrust over de transities van de jeugdzorg van de provincie naar de gemeente.

In Leusden zien we dit als een kans om het beter te doen, maar het voorstel van het college lijkt ons in een keurslijf te duwen. We moeten verder met de huidige aanbieders, zodat er weinig zal veranderen. Samen met andere partijen dienen we een amendement in waardoor er meer vrijheid komt voor Leusden. Deze wordt in meerderheid aangenomen.

Karolien dient een motie in waarin ze vraagt om de functie van Larikslaan-2 te behouden in Leusden.

Dit levert een flinke discussie op, want niet alle partijen willen Larikslaan-2 vast houden. Wat hen betreft kunnen ook anderen dit doen. Samen met het CDA houden we voet bij stuk. We willen het centrale loket in Leusden niet prijsgeven. Juist in een tijd van veranderingen is het nodig dat we ons pareltje in de lucht houden. De WSL wil niet meer meefinancieren, maar wij als gemeente gaan er mee door. Het voorstel haalt een ruime meerderheid, waarmee Larikslaan-2 voorlopig weer door kan.

 

Weer een avond waarin we goede zaken hebben gedaan in het belang van Leusden.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
11-14 CU-SGP amendement burgerinitiatief vestigingsbeleid coffeeshops163,3 kBapplication/pdfdownload
11-14 CU-SGP amendement toekomstvisie gemeentehuis-137,5 kBapplication/msworddownload
11-14 motie Larikslaan265,5 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload
Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 14 november 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.