Onderhandelingsperikelen

donderdag 16 maart 2006 21:01

Op maandagavond 13 maart jongstleden is er en begin gemaakt met de collegeonderhandelingen in Leusden. Onder voorzitterschap van Joyce Oskam, lijsttrekker van het CDA, de grootste partij in Leusden, spraken twee onderhandelaars van elke fractie met elkaar over de procedure van de komende onderhandelingen.

Namens de ChristenUnie/SGP gaan Eise Douma en Jan Schouten de onderhandelingen in, gesteund door Jan Overweg, Karolien Pouwels, Gert Jan Bosland en Gerrit Veldman

 Vanaf het begin van de vergadering begon het direct met ‘vuurwerk’. Want nadat het CDA voorgesteld had om een eerste informatieronde door een ‘informateur’ te laten voorbereiden, een informateur die ook direct een advies zou moeten geven over de meest wenselijke coalitie, brandde het commentaar los: Achterkamertjespolitiek, ondemocratisch, verraad van de kiezer….. Want het gesprek van de informateur met de individuele fracties was in principe niet openbaar en dat hadden we toch met z’n allen beloofd: het onderhandelingsproces zou openbaar moeten zijn.

 Na veel heen en weer gepraat, hebben wij voorgesteld om de informatieronde alleen maar te gebruiken om te inventariseren. En wel datgene wat de verschillende fracties voor zich zelf van groot belang vinden bij de invulling van het programma van de komende 4 jaar. Er moest wat ons betreft geen advies voor een bepaalde coalitie uit voortvloeien: dat bespreken we in het openbaar naar aanleiding van de uitkomsten van de inventarisatie.

 Dit voorstel vond uiteindelijk brede steun. En zo is dan ook besloten. Alleen ‘Leusden 90’ doet niet mee, hoewel ze wel zijn uitgenodigd. Jammer, maar helaas….

 Want er zijn best verschillen die overbrugd moeten worden: komen er meer woningen in de Tabaksteeg en het Valleipark dan nu gepland: ja, zegt de PvdA; nee, zegt de VVD; misschien, zeggen weer anderen. Uit de informatieronde moet duidelijk worden welke van dit soort verschillen ‘onderhandelbaar’ zijn of niet. En dat heeft niets met ‘beslotenheid’ of ‘openbaarheid’ te maken. Dat heeft te maken met het vaststellen van de uitgangspunten op grond waarvan onderhandeld kan worden.

 Wel is afgesproken dat partijen een voorkeur zouden kunnen uitspreken voor een bepaalde coalitie. Nu zit het CDA met de VVD en de PvdA in het college. Of dat zo blijft, mede gezien de toch wel behoorlijke verschillen (zie Tabaksteeg en Valleipark), is nog maar zeer de vraag.

 En dan wordt er toch naar de ChristenUnie/SGP combinatie gekeken en ‘gelonkt’.

 Daarom zetten wij de onderhandelingen stevig is door aan de informateur een stevig lijstje te verstrekken van die zaken die wij van groot belang vinden en die niet echt ‘onderhandelbaar’ zijn. Zie elders op deze site (hoezo niet openbaar)!!

 Deze  week en begin volgende week worden de gesprekken met de individuele fracties gevoerd, volgende week donderdag presenteert de informatuer, Hans Pekelharing (voormalig fractievoorzitter van het CDA) de resultaten.

 
Wij zijn benieuwd. U Ook? Volg ons dan via onze website.

Labels

« Terug

Reacties op 'Onderhandelingsperikelen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.