Bijdrage CU-SGP aan het voorjaarsdebat

leusdenIMGP7614woensdag 11 juli 2012 21:05

Halverwege
We zijn twee jaar op weg en we hebben nog twee jaar te gaan.
Het coalitieprogramma is in uitvoering gebracht en er staan veel zaken op groen.
Maar nog maar weinig zaken staan op donkergroen; afgerond, klaar.
Een aantal opvallende donkergroene zaken:
Financiën op orde – heel belangrijk.
Winkelopstelling op zondag – geen verruiming
Wachtlijst kinderopvang – opgelost
Burgerinitiatief en spreekrecht in de raad – beleidsmatig ingevoerd, maar het wordt niet gebruikt.
Niet alles kunnen we op ons eigen conto schrijven, maar de inzet is er.

Veel zaken staan op licht groen en zijn in uitvoering. Met sommige zaken komt het wel goed, maar over sommige heeft de ChristenUnie-SGP grote zorgen. We noemen er een aantal.

Burgers en bedrijven verantwoordelijkheid geven in het onderhoud en het beheer van het openbaar groen. Waar mogelijk delen verkopen aan burgers en bedrijven.

Er staan wat vorderingen in de rapportage van het college, maar we vallen nog niet van onze stoel. Het beleid zal er wel komen, maar met alleen beleid zijn we er nog niet. We willen op dit punt vorderingen zien. Onze hoofdreden is dat we de verantwoordelijkheid terug willen leggen bij de burgers en bedrijven.

Het gaat ons om de bijbelse waarde ‘rentmeesterschap’.  Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen omgeving (ik kom daar straks op terug).

Een volgende is citymarketing in combinatie met het aanspreekpunt voor bedrijven. Economisch zitten we in een moeilijke tijd. Een aantal bedrijven is uit Leusden vertrokken en we hebben berichten vernomen dat er nog een aantal gaat vertrekken. De argumenten hebben vaak niets te maken met Leusden,  maar we hebben er wel mee te maken. In de informatieronde heeft de ChristenUnie-SGP gevraagd hoe we kunnen sturen op de extra fte accountmanager. Het antwoord van de wethouder was dat we het effect eigenlijk niet kunnen meten.

Dit is toch te gek voor woorden. We hebben duidelijke criteria gesteld:

  1. Contacten met het bedrijfsleven
  2. Werkgelegenheid stimuleren

De ChristenUnie-SGP wil dat hierop wordt gerapporteerd. Op dit manier is de raad aan zet en kunnen we sturen. We hebben al een paar vaste punten in de raadinformatiebrief waarop wordt gerapporteerd. Dit moet er ook één worden.  Graag een toezegging van het college op dit punt.

Dan nog het revitaliseren van bedrijventerreinen en het ombouwen van kantoren tot woningen. Hier zit geen schot in. We gaan binnenkort op initiatief van Groen Links op excursie. In de tweede helft wil de ChristenUnie-SGP vooruitgang zien.

Kaderbrief 2013

De brief ziet er wat anders uit dan andere jaren. We waren een soort minibegroting gewend en nu hebben we wat ruime kaders. Op zich prima en zeker in een tijd waarin een demissionair kabinet de scepter zwaait. De lente is letterlijk en figuurlijk voorbij. 

Er is een maaltijd opgediend met drie menu’s. Welk menu het wordt is geen vrije keuze, maar wordt bepaald door bezuinigingen van hogere hand.

De ChristenUnie-SGP kan zich vinden in menu 1. Als er 8 ton bezuinigd moet worden dan voldoet menu 1. We maken wel de opmerking dat de uitvoering van de motie van gisteravond nog een extra bezuiniging kan opleveren. Het resultaat daarvan zal ons niet in de weg zitten.

De ChristenUnie-SGP kan zich niet vinden in  menu 2 en 3.

Het gaat ons dan met name om het blok extra bezuinigingen.

Drie misvattingen:

  1. De lijst bevat nog bijna een miljoen aan bezuinigingen, dus 330.0000 euro mogelijk moeten zijn.
  2. Bezuinigen van deze lijst leveren geld op voor de gemeente.
  3. De lijst bevat reële bezuinigingen.

Misvatting 1 We hebben als fractie de lijst bekeken en wij komen niet aan 330.000 euro. Er staan heel veel zaken op dit gewoon niet haalbaar zijn in de politieke arena.  Betaald parkeren € 250.000,-. Dat kan toch niet in deze tijd. Dit kunnen we de ondernemers van Leusden niet aan doen. Voorzieningen minimabeleid € 100.000,-.  Lees het coalitieakkoord en het blijkt dat we dit met z’n allen niet willen.

Schrappen wethouderspost € 100.000,- . We weten allemaal dat wij daar niet over gaan. Dat is aan de volgende gemeenteraad. Tuingroendepots afschaffen € 180.000,-. Deze Leusdense faciliteit willen we niet missen. Centrum natuur en milieu € 70.000,- Ook dit gaat het niet halen in deze raad. Verzelfstandigen prima, maar hij moet blijven. 

Ik kan nog verder gaan, maar zit nu al onder de € 330.000,-  Niet haalbaar dus, misvatting.

Misvatting  2 Bezuinigingen leveren geld op voor de gemeente. Ook dit is niet waar. Het afschaffen van tuingroendepots levert schijnbaar € 180.000,-  op, maar we weten allemaal dat we dit aan de burger moeten terug geven. We mogen niet verdienen op de afvalstoffenheffing.  De truc is dat we de OZB verhogen, maar die zit pas in menu 3 en niet in 2.  Moet ik betaald parkeren nog uitleggen? Ook die gaat ons geld kosten.

Misvatting  3 Er staan heel wat kleinere bezuinigingen op die bijna tegenstrijdig zijn met ons beleid. Bezuinigen op communicatie, veiligheid,  brandweer …  Ik denk dat we dat niet gaan doen.

De ChristenUnie-SGP stelt dan ook voor om menu  2 en 3 in elkaar te schuiven en de bedragen kunnen naar beneden worden bijgesteld – amendement.

Nieuw beleid

De ChristenUnie-SGP kan zich vinden in de voorstellen m.b.t. nieuw beleid. Sommige onderdelen zijn gewoon wettelijke verplichtingen (omgevingswet en bouwbeleidsplan) , maar daar gaan we ons nu niet druk om maken. Dit zou toch vestzak, broekzak zijn.

De ChristenUnie-SGP is trots op het feit dat de pilot ‘hondenpoepbeleid’ gelukt is. Het heeft effect, maar het kan nog beter. De combi van voorlichting en handhaving kan het effect nog vergroten.

Rekenkamer

De ChristenUnie-SGP is niet ontevreden over het werk van de rekenkamer, maar wel over het effect ervan. Het is te zot voor woorden dat we als raad eigenlijk geen onderwerpen hebben voor onderzoek. Dit is overigens een goed teken, maar wel jammer van de  bijna € 30.000,- per jaar.

We stellen voor om tijdig de bakens te verzetten. In 2014 kunnen we nieuwe keuzes maken. Het is nog niet zeker of het een verplichting blijft. Wel moet het mogelijk zijn om hier minder geld in te steken. De ChristenUnie-SGP zou graag zien dat we alleen budget reserveren en het pas inzetten als we zelf iets willen onderzoeken.  We hebben een motie voorbereid.

Verbonden partijen

De ChristenUnie-SGP word wat onrustig over de verbonden partijen als Amfors, Tricijn, het recreatieschap en het servicebureau gemeenten (SBG) de achilleshiel van Leusden.

een hoge hoed lijkt waar grote financiële verrassingen uitkomen, bijv. de bij de SBG de woningaanpassingen in het kader van de WMO.

De begrotingen komen op het laatste moment, passen niet in onze cyclus. We hebben als Leusden de zaak goed op orde, maar dit is een groot risico.

Graag zouden we zien dat hier op wordt ingezet het komende jaar. Een aantal fractievoorzitters gaat hier over nadenken en we hopen op een goed resultaat.

Tot slot.

De ChristenUnie-SGP is niet somber over de toekomst. We kunnen dit als Leusden aan. We denken dat we via de kerntakendiscussie en de ‘samenleving voorop’ goede stappen doen in de beheersbaarheid van het geheel. Dat de burger meer aan zet is, past bij onze principes.

Verantwoording terug leggen bij burgers, gemeenschappen, buurten, kerken en andere groeperingen.

De ChristenUnie-SGP onderkent dat een proces is waar enige tijd overheen gaat. Ook SOL, Duwgroep etc. brengen dit bij de samenleving onder de aandacht maar die omslag in benadering realiseer je niet zomaar.

Ben je oud, heb je een beperking, heb je hulp nodig: kijk eerst uit naar hulp in je omgeving en daarna pas naar de via overheid georganiseerde hulp; en dat vergt een omslag in ons denken, van de vrager en de hulpgever, we moeten allemaal aan de bak.

Dit doet een beroep op de bijbelse waarde  ‘rentmeesterschap’.  Rentmeester zijn in je eigen omgeving. Mooier kan het toch niet.  We doen dat graag onder Gods zegen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
06-28 amendement kaderbrief 2013 - CU-SGP38,5 kBapplication/msworddownload
MOTIE rekenkamer64,0 kBapplication/msworddownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Bijdrage CU-SGP aan het voorjaarsdebat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.