Raadsvergadering 22 december 2011

kindertheatermaandag 26 december 2011 23:29

Raadsvergadering zonder spannende onderwerpen en toch een goed debat. Leges betalen bij beroving? Samenleving voorop! Wat is het effect van het opheffen van de muziekschool? Biezenkamp op zondag open?

Mijn vorige raadsvergadering was op 29 september en dat is 3 maanden geleden. In november was er ook één, maar helaas kon ik toen niet aanwezig zijn. Karolien heeft mijn toen vertegenwoordigd. Die raadsvergadering ging met name over het bomenplan.

Nu een raadsvergadering met eigenlijk heel weinig onderwerpen en toch was er een goed debat.

Om zes uur was ik al aanwezig om samen te eten met de bedenkers van de ideeën binnen het project ‘verander-Leusden’.  Leuk om kennis te maken met de mensen achter de ideeën.

Dan om 20.00 uur de raadsvergadering. Als eerste de presentatie van de burgemeester over ‘De samenleving voorop’. Een ingrijpend project voor Leusden waar we als raad naar mijn mening nog te weinig op betrokken zijn. Vanavond de uitwerking van de ideeën van de inwoners.

Het gaat dan over de hergeboorte van de Kermis in Leusden, een digitaal platform om mensen in de buurt met elkaar te verbinden, de komst van een kindertheater en het idee dat er groentetuinen kunnen komen binnen het openbaar groen.

Het idee van onze jongste deelnemer Arnoud Hoelaars om een extra ‘Jeugd Ontmoetings Plek’ te maken, heeft het niet gehaald. Wel hulde aan dit jonge talent dat hij heeft meegedaan!

Mooie presentatie, goede inzet, maar of we hiermee de kern te pakken hebben? Ik denk dat we nog een slag dieper moeten gaan.

In de actualiteit kwam de uitwerking van de motie aan de orde over de bezuiniging op het personeel in het gemeentehuis. Er komt een extern onderzoek en dat is prima. Voor de zomer van 2012 hebben we als raad een debat over dit onderwerp en daar zie ik naar uit.

Zondagsrust
Ik heb de brief van de ondernemers ‘Biezenkamp’ aan de orde gesteld.  Zij willen 12 weken in het voorjaar achter elkaar op zondag open zijn.  Ze willen proberen om ‘De Biezenkamp’ op deze manier te late profileren in Leusden. Het bezwaar van mijn fractie is gericht op de het effect van zo’n uitzonderingpositie. Het kan toch niet zo zijn dat er elke zondag in Leusden winkels open zijn. De regel is dat er in het jaar 12 zondagen winkels open zijn. Als groepen winkels mogen afwijken dat blijft ver van de zondagsrust weinig over.  Dit zou ook tegen het coalitieakkoord zijn waarin geregeld is dat we geen veranderingen doorvoeren als er geen wetswijzigingen zijn.

De wethouder antwoord dat het college nog geen besluit heeft genomen, maar dat hij anders aankijkt tegen het coalitieakkoord. Als De Biezenkamp toestemming krijgt, zullen we ons weer melden in de raad.

 

Buiten eigen schuld officiële documenten kwijtraken
Dan het debat over de leges die betaald moeten worden als mensen van hun officiële document (paspoort, rijbewijs of reisdocument) buiten hun eigen schuld kwijtraken. Leusden 90 doet een voorstel om bij vermissing van het paspoort, reisbewijzen of rijbewijs  in het geval dat de aanvrager niet verwijtbaar is (een overval, fysiek geweld of diefstal na inbraak uit woning) geen leges te heffen.

Onze fractie is het daarmee eens, maar er ontstaat een debat over definiëring van ‘verwijtbaarheid’.  Volgens de wethouder gaat het in de papieren lopen als we de formulering gebruiken die Leusden 90 voorstelt. Na de schorsing komen we uit op het begrip ‘beroving’. Als dit het geval is ,dan worden er geen leges geheven.  Mooie oplossing en complimenten aan Leusden 90 voor de voorbereiding.

 

Najaarsnota en kindertheater
Uit de najaarsnota blijkt dat het tekort van Leusden verder toeneemt.

Het voorstel is om een deel van onze reserve te gebruiken om de tekorten voorlopig op te vangen, maar er moet weer structureel bezuinigd worden. In het voorjaar van 2012 gaan we daar besluiten over nemen.

We uiten onze zorgen over ‘Amfors’. Als Leusden zijn we hier mede verantwoordelijk voor en er dreigen grote tekorten.  De komende tijd zullen we ons hier verder in verdiepen.

Dan nog een keer het kindertheater
In de najaarsnota staat:

De projectbegroting jaarschijf 2011 van het programma cultuurparticipatie is door gewijzigde plannen (plan om een kindertheater te realiseren door het culturele centrum Het Hoekhuis) niet volledig uitgevoerd waardoor er een budget van € 28.900 resteert. Het betreft dan met name de geplande activiteiten met betrekking tot buitenschoolse culturele activiteiten voor de jeugd. In overleg met de provincie (in verband met cofinanciering vanuit de provincie) kunnen deze resterende middelen beschikbaar blijven voor 2012 i.c. de laatste jaarschijf van het cultuurprogramma.

De tekst impliceert dat er bijna € 30.000 naar het kindertheater gaat en dat zou wel heel kort door de bocht zijn. Graag zouden we de alternatieven zien voor de besteding van deze subsidie en dan bekijken of het verantwoord is om deze subsidie te gebruiken voor het kindertheater.

De wethouder biedt excuses aan voor deze onduidelijkheid.

We besluiten vandaag dat de € 30.000 wordt meegenomen naar 2012. In 2012 nemen we een besluit over de besteding.  Prima!

 

Muziekschool
Vier jaar geleden zijn we gestopt met de muziekschool in Leusden. Het gebouw is er nog wel, maar Leusden geeft geen subsidie meer.

Afgesproken is dat we zouden monitoren wat het effect is van deze bezuiniging.  Dit hebben we maar zeer beperkt gedaan door jaarlijks de cijfers te publiceren over de deelname aan de muzieklessen.

Onze fractie vraagt om een onderzoek naar het maatschappelijk effect. Dit levert een debat op, want niet elke partij wil dit. Onderzoek kost geld en wat gaan we er uiteindelijk mee doen.

Het debat levert op dat de raad wel een gesprek willen met de samenleving over dit onderwerp. Zijn er ontwikkelmogelijkheden voor Leusdense talenten op het gebied van muziekonderwerp en is het voor iedereen (ook lage inkomens) bereikbaar?

De raad besluit dat er een werkgroep komt die dit gesprek gaat voorbereiden.

Onze fractie is tevreden over het resultaat. 

 

De burgemeester wenst iedereen goede feestdagen toe en een goed begin van 2012.

 

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 22 december 2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.