raadsvergadering 09 oktober 2008

Antennemastzaterdag 11 oktober 2008 21:54

Komen er antennemasten in Leusden?
Mag er in vakanties gewerkt worden?
Is er nieuws over de brandweerkazerne in Achterveld?
Onteigening ontkom je niet aan als gemeente, maar hoe doe je dat op een nette manier?
Gaat het college aan de slag met de sporthallen?

Met een smalle agenda start de raad, maar er speelt meer dan de agenda aangeeft.

Brandweerkazerne
Bij de vaststelling van de agenda wordt het onderwerp "brandweerkazerne' geagendeerd door Leusden 90.
Zij, wij en nog een aantal andere partijen willen duidelijkheid over deze zaak. De krant schrijft er smeuig over, en het lijkt de verkeerde kant op te gaan.
De coalitie is het niet eens met de agendering. Er zijn schriftelijk vragen gesteld en wacht eerst maar eens af wat dat oplevert. Als oppositie hebben tellen we onze knopen en constateren dat een vertrouwelijke raadsvergadering over dit onderwerp geen meerderheid zal krijgen. Binnen 3 weken hebben we antwoord op onze vragen, zodat we in de volgende raadsvergadering er mee aan de slag kunnen.
Jammer dat het zo loopt, daar er helderheid over dit onderwerp moet komen.

Antennemasten
Voor de vakantie is onze motie aangenomen over de plaatsing van Antennemasten. Het college heeft hard gewerkt, zodat er vandaag al een conceptbeleidskader klaar ligt. Maar het actiecomité heeft een professionele notitie geschreven, waarin nogal wat punten staan die het college niet in beeld heeft gebracht.
De wethouder stelt voor om het onderwerp van de agenda te halen. Dit heeft onze instemming, nadat de wethouder verzekerd heeft dat het geen nadelige gevolgen heeft m.b.t. de bereikbaarheid in Leusden.
Op onze vraag of het voorliggende beleid gewijzigd zal worden, deed de wethouder geen uitspraak. Afwachten dus. Mijn verwachting is dat er heel wat wijzigingen zullen komen en als ze er niet komen, zullen we het conceptbesluit amenderen.

Onteigening
Bij de ontwikkeling van de Schammer vonden we als raad dat de onteigeningprocedure zorgvuldiger kunnen worden gedaan.
Een werkgroep onder leiding van Jan van de Horst (Groen Links) heeft een notitie geschreven onder de treffende titel 'De Leusdense plus'. In deze plus zit een zorgvuldige communicatie en een zoektocht  naar creatieve oplossingen.
Ik ben wat sceptisch over deze procedure, daar ik me afvraag of bij onteigening deze procedure ook daadwerkelijk gevolgd kan worden. Vaak zit er te veel druk op het dossier om de Leusdense plus uit te voeren.
Daarom is het zaak om er zo nu en dan op terug te komen als onteigening aan de orde is.

Vakanties
D66 dient een motie in om tijdens de zomervakantie de procedures te verlengen, zodat de burgers voldoende in de gelegeheid worden gesteld om een inspraakreactie te geven.  Echter de voorbeelden die D66 noemt, geven niet aan dat het verkeerd is gegaan.
We gaan dan ook niet mee in deze motie. Het is onzin om iets te regelen dat al goed gaat.
Na inmenging van Groen Links wordt er terecht onderscheid gemaakt tussen de kleinere aanvragen en de grote projecten als bijv. de Biezenkamp.
Het college gaat hierover nadenken. D66 houdt de motie aan. Wordt vervolgd.

Sportzalen
Als fracties hebben we een brief gehad over het gebrek aan capaciteit van de sportzalen. Het college heeft ook de brief gehad, maar geeft geen reactie. Dit probleem leg ik aan het college voor in het onderdeel 'actualiteit'.
De wethouder geeft aan dat de antwoordbrief nu op de post is gedaan. Inhoudelijk herkent hij de problematiek, maar hij belooft niet  dat hij er iets aan gaat doen. Als het alleen om 'piekbelasting' gaat, dan is het te kostbaar om iets te regelen. Complex wordt het door de ontwikkeling van de MFC's waarin ook sportzalen komen en ook door het feit dat er bij het zwembad  een sportzaal kan worden gebouwd.
Ook is nog niet duidelijk hoe we met 'De korf' zullen omgaan binnen het project 'hart van Leusden'.
Tijdens het sportgala heeft hij beloofd dat hij met het onderwerp aan de slag gaat, maar hij heeft geen toezegging gedaan.
In het voorjaarsdebat van 2009 komt het college met plannen; we zijn benieuwd.

Groene agenda
De VVD wil helderheid over de groene agenda. Het college reageert geprikkelt, daar ze alle info hebben gegeven die ze kwijt kunnen.
In de schorsing wordt er een compromis gesloten: er komt een besloten raadsvergadering over dit onderwerp. Dit geeft de raad de mogelijkheid om mee te sturen in dit lastige dossier.

Achterveld verwildert
Dit keer geen wildkampeerders, maar het groenonderhoud. Het CDA brengt terecht in dat het openbaar groen in Achterveld niet goed wordt onderhouden. De wethouder herkent het probleem en is er al mee aan de slag gegaan. Het betreffende bedrijf is er op aangesproken en het zal beter worden.

Al met al een gevarieerde vergadering die op een uitstekende manier geleid is door onze nieuwe burgermeester. Zo nu en dan een grap en een grol doet het goed.

 

 

 

 

 

 





 

 

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'raadsvergadering 09 oktober 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.