8 november 2007

zaterdag 10 november 2007 23:57

Tijd voor een feestje?
Met welke gemeente gaat Leusden samenwerken?
Gezondheidcentra zonder huisartsen?

Een belangrijke vergadering, want de begroting voor 2008 wordt vastgesteld. Omdat we in het voorjaar al een stevig debat hadden gehad over de kaderbrief, stond er nu een uur voor gepland. Maar dat liep anders....

Remumiddelen
De wethouder had een begroting gepresenteerd die voor het eerst sinds jaren een begrotingsoverschot liet zien. Echter volgens ons klopt dit niet. Hij had nl. 'Remumiddelen' (geld dat we gekregen hebben omdat we de aandelen Remu hebben verkocht)  ingezet voor reguliere zaken. Via een amendement probeerden we 5 ton te redden van de Remumiddelen, maar helaas het lukte niet.
Voor de wethouder hadden we  slingers meegenomen, want het lijkt financieel beter te gaan met Leusden. Echter we gaven erbij aan dat hij ze nog even ingepakt in zijn bureaula mocht stoppen, daar de begroting eerst gerealiseerd moet worden.

  ????

Gezondheidscentra
De afgelopen maand hebben we, op initiatief van de VVD, veel werkbezoeken afgelegd rondom het thema 'gezondheidscentra'. Tijdens de bezoeken aan huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en andere betrokkenen hoorden we dat de huisartsen zeer ontevreden waren over de manier waarop de gemeente de gezondheidscentra wilde realiseren. Samen met de VVD dienden we een motie in. Dit gaf enige discussie met de wethouder. Uiteindelijk werd de motie raadsbreed aangenomen; mooi succes.
Goed daar we de zorg zo dicht mogelijk bij de mensen willen inzetten. Het ziekenhuis verhuist naar de andere kant van Amersfoort , dus het wordt zaak dat we zoveel mogelijk voorzieningen in Leusden krijgen.
Jammer dat er wat kritiek was van de andere partijen op de manier waarop de VVD/CU-SGP dit hadden aangepakt. Ze hadden nl. graag mede de motie ingediend. Goede leer voor de volgende keer om het proces van te voren goed af te spreken. Informatie kun je best samen ophalen met andere partijen, maar wat je er mee doet moet iedere fractie zelf kunnen bepalen.

Openbaar groen bij bedrijven
In het voorjaar was onze motie aangenomen om een onderzoek te doen onder bedrijven of ze het openbaar groen in rondom hun bedrijf in eigen beheer wilden nemen. Echter de motie was niet uitgewerkt in de begroting. Ik heb dit aangekaart en aangegeven dat dit echt niet kan; de raad is het hoogste orgaan in de gemeente en dus moet het worden uitgevoerd. De wethouder was 'pijnlijk getroffen' gaf hij aan. Ik betreur dit, daar ik alle waardering heb voor zijn inzet in het college, maar op dit punt is hij echt te kort geschoten. IN de tweede termijn hebben we een amendement ingediend waarin staat dat het onderzoek moet plaatsvinden in de 1e helft van 2008, de uitvoering in de 2e helft en de rapportage over het geheel aan het einde van 2008. De wethouder gaf aan dat hij dit graag zo wil uitvoeren. Het amendement werd raadsbreed aangenomen. Na afloop nog even nagepraat met de wethouder zodat het niet tussen ons in komt te staan.

Vrouwencentrum Leusden
Het vrouwencentrum zou per 01 januari moeten stoppen met haar werkzaamheden, maar wilden graag verlenging. Het leek erop dat de onze stemmen het verschil zouden maken. Ons uitgangspunt is: ze doen prima werk, maar de subsidie is afgebouwd en dat gaan we niet heroverwegen. Uiteindelijk hebben we de motie gesteund waarin werd gevraagd om hun eigen plek (Wip Wap) hen niet te ontnemen zolang als het mogelijk is. Dit is een budgetneutrale oplossing, daar zij deze ruimte huren van de gemeente. 

Dierentehuis
Leusden 90 maakte zich sterk voor de verbouw van het dierentehuis in Amersfoort. Dit tehuis vangt ook de dieren op die uit Leusden komen. Ik ben het helemaal met hen eens dat er iets moet gebeuren, maar het kwam te vroeg. Laat er eerst een goede ondebouwing komen van de financiën en dan kunnen we praten over het aandeel van Leusden.

Intergemeentelijke samenwerking
Leusden werkt als enige jaren samen in twee samenwerkingsverbanden:
1. Gewest Eemland: de samenwerking is met name op het gebied van omgevingsvergunningen, milieu, GGD en Wet maatschappelijke ondersteuning.
2. Vallei in perspectief - ViP (Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg): samenwerking op het gebied met name belastingen, sociale zaken en ICT.
Beide samenwerkingsverbanden staan onder druk. In het gewest heeft Amersfoort besloten om een aantal zaken zelfstandig te doen, Binnen ViP heeft Barneveld aangegeven dat er onvoldoende winst te behalen is uit het samenwerkingsverband en dus niet meer mee doet. 
Het college stelde voor om de samenwerking in beide verbanden af te bouwen en Woudenberg aan te merken als 'preferred partner'. Het geeft te denken dat we een engelse term nodig hebben om de samenwerking aan te duiden. Daarnaast samenwerking zoeken met andere gemeente als het meerwaarde oplevert, dus inhoudsgericht. Jan Schouten deed mee aan het debat het bracht het begrip 'democratische legitimiteit' weer tot leven. Hij gaf aan dat we nog  wel een gemopperd hadden in het verleden als tarieven binnen de samenwerking stegen, zonder dat je echt invloed had als gemeente. Daarnaast gaf Jan aan dat Woudenberg een goede partner is, maar dat die fusieplannen heeft. De PvdA gaf aan dat de samenwerking in het gewest niet zomaar opgegeven moet worden. Kijk wat er nog mogelijk is! Ze dienden samen met anderen een amendement in en die werd aangenomen. Wij dienden ook een amendement in om de samenwerking met Woudenberg te verruimen en ook die werd aangenomen.
We zijn benieuwd hoe het nu verder gaat. Binnen de fractie hebben we afgesproken dat we de banden met Woudenberg wat gaan aanhalen.

Actualiteit
We stelden twee zaken aan de orde:
1. Sluitingsdatum AZC: We hadden gehoord dat het AZC wellicht langer overblijft dan juli 2008 omdat de bewoners meer tijd nodig hebben voor huisvesting. De wethouder zal ons schriftelijk van antwoord voorzien.
2. Brandweer: In een krantenartikel stond dat de nieuwe landelijke voorzitter van de vrijwillige brandweer voorziet dat het animo voor de vrijwillige brandweer zal afnemen als de brandweer gaat regionaliseren. Volgens hem worden gemeente gedwongen om in regio's te gaan werken, omdat ze anders geen geld krijgen. De burgemeester gaf aan dat dit in Leusden niet speelt. Ook herkent hij niet dat de gemeente wordt gedwongen om te regionaliseren, daar er geen financiën beschikbaar komen.
Een geruststellende gedachte, want de vrijwilligers bij de brandweer zijn goud waard.

Al met al een leuke vergadering waarin flink werd gedebatteerd. Lange avond, want om 5 over twaalf sloot de burgermeester de vergadering.
Tevreden? Jazeker, daar een groot deel van onze inzet is gerealiseerd.

Jan Overweg, raadslid Leusden

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht