Halsema tegen ‘aanrechtsubsidie’

donderdag 16 november 2006 20:11

In een stevig getoonzet debat, gisteren op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maakten de lijstrekkers Bos (PvdA) en Balkenende (CDA) elkaar verwijten over het ouderenbeleid en noemde Rutte (VVD) opvattingen van Marijnissen (SP) ,,asociaal’’.

Veel nieuws was er verder niet te horen tijdens het eerste grote televisiedebat, met naast Balkenende, Bos, Rutte en Marijnissen ook Rouvoet (ChristenUnie) en Halsema (GroenLinks). De live-uitzending werd verzorgd door het actualiteitenprogramma EénVandaag en toonde lijsttrekkers die aan elkaar waren gewaagd.

Rouvoet en Halsema gingen met elkaar in debat over het thema werkende ouders en gezinsbeleid. De ChristenUnie vindt dat ouders zelf de keuze hebben in de balans tussen werk en zorg voor kinderen; Halsema wil moeders meer prikkelen de arbeidsmarkt op te gaan. De fiscale bijdrage die ook niet-werkende ouders nu krijgen (heffingskorting), bestempelt zij als ,,aanrechtsubsidie’’.

Het debat ging ook over armoede in Nederland. SP’er Marijnissen verweet de VVD een gebrek aan compassie voor de armen.

,,U heeft in het kabinet ervoor gezorgd dat tien procent van de mensen in armoede leeft’’, aldus de SP-leider.
Rutte zei daarop dat de SP de uitkeringen met vijf procent wil verhogen, maar dat de VVD mensen met een uitkering juist weer aan het werk wil helpen. Dat de SP mensen met een laag inkomen in de kou laat staan door hen niet aan een baan te helpen, is ,,asociaal’’, aldus Rutte.

Na afloop wees een ‘kiezerspanel’ van ruim 5000 mensen SP-lijsttrekker Marijnissen aan als winnaar. Hij kreeg 34 procent van de stemmen en liet daarmee Bos (22 procent) en Balkenende (20 procent) achter zich. Rutte werd vierde (11 procent), Rouvout vijfde (7 procent) en Halsema was hekkesluiter (5 procent).

Labels

« Terug

Reacties op 'Halsema tegen ‘aanrechtsubsidie’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.