Leusden Smart city ?!
Leusden is ambitieus en wil zich profileren als SMART city.
Slimmer worden door slim om te gaan met ICT.
We beginnen met slimme prullenbakken, maar leggen de lat steeds hoger.
We willen het nog beter doen voor onze inwoners.
ICT heb ik pas later in mijn portefeuille gekregen, omdat men vindt dat ik er affiniteit mee heb :-)
In het begin leek dat iets op de achtergrond waar je flink last van kon krijgen als er iets mis zou gaan. Een jaar geleden kwamen er bijvoorbeeld in allerlei gemeente datalekken naar boven en dan moest de onderste steen boven komen. In Leusden is er proactief ingespeeld op de mogelijkheden en bedreigingen van ICT.
Via de rekenkamer van onze gemeente is er opdracht gegeven om een aanval uit te voeren op ons ICT-systeem. De test was bedoeld om de veiligheid te testen. Dit leverde een mooi aantal aanbevelingen op, maar de conclusie was dat Leusden het overall goed op orde heeft. Dat stelt niet gerust, maar geeft wel moed.
We kwamen als gemeente in contact met de leiding van KPN. Zij waren op zoek naar een ‘overzichtelijke’ gemeente waarmee ze een pilot wilden doen. De pilot gaat over ‘Smart-city’. Als wethouder ICT en sociaal domein zag ik m’n kans schoon. Dit is een mooie uitdaging om ICT voor je te laten werken. In het onderwijs heb ik dat al veel gedaan, maar nu ook in de zorg en de andere terreinen van de gemeente.
De handtekeningen werden gezet en we konden aan het werk.
Inzet is: leren door te doen.
Als eerste aan de slag met slimme prullenbakken. Eigenlijk heel eenvoudig: plaats een sensor in de openbare prullenbakken en de prullenbak geeft zelf door wanneer hij geleegd wil worden. Hierdoor kunnen we de tijd van onze buitendienstmedewerkers efficiënter inzetten en dat bespaart kosten.
Hetzelfde gaan we doen met parkeren in het centrum. Er komen sensoren in de parkeervakken en we kunnen op afstand zien welke plekken veel gebruikt worden en of er voldoende parkeerplekken zijn. Hier kunnen we dan op sturen door meer parkeerplekken aan te leggen en/of blauwe zones in te stellen.
Hetzelfde kunnen we doen met sensoren in wegen voor gladheidsbestrijding, sensoren in lantaarnpalen die verkeersbewegingen in kaart brengen, etc.
Genoeg mogelijkheden.
En slim omgaan met data.
Als gemeente krijgen we heel veel gegevens binnen over de leefomgeving van de Leusdenaren, de zorg, het wonen en ook over het werken in Leusden. Deze data is privacy gevoelig en daar willen we als gemeente zorgvuldig mee omgaan. Dat neemt niet weg dat we de geanonimiseerde data kunnen inzetten om slimme koppelingen te maken, waardoor we als gemeente onze dienstverlening aan de inwoners kunnen verbeteren. Als we bijvoorbeeld weten dat bepaalde ondergrondse containers na twee dagen al vol zijn, dan kunnen we daarop inspelen door die vaker te legen. Als we weten dat er in bepaalde wijken veel zorg nodig is, kunnen we het voorzieningenniveau daar bijvoorbeeld verhogen door een inlooppunt te openen en/of dagbesteding te realiseren.
We weten nog niet waar we uit komen, maar we denken dat er voldoende kansen zijn om te benutten.
- Labels
- Wethouder
Reacties op 'Leusden Smart city ?!'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.