Op de fiets voor Gastvrij Leusden

Fiets+leusdendonderdag 23 februari 2017 21:31

Een jaar geleden kwam een grote groep vluchtelingen tijdelijk in Leusden wonen. Het lukte ons om hen een warm welkom te geven. Bevlogen inwoners startten Gastvrij Leusden. Zij sloegen de handen ineen om een vrijwilligersorganisatie op poten te zetten. Honderden Leusdenaren sloten zich aan. Wat een energie kwam daar vrij. Wat was ik trots op ons dorp!

‘Onze Leusdense vluchtelingen’ zijn inmiddels uitgezworven over Nederland. Andere vluchtelingen kregen hun verblijfsvergunning en mochten in Leusden komen wonen. Het Centrum voor integratie en participatie, NVA Amersfoort, helpt hen daarbij.

Dus nu hebben wij NVA Amersfoort én Gastvrij Leusden. Ik ben bij NVA Amersfoort op bezoek geweest om kennis te maken. NVA begeleidt alle statushouders als ze de sleutels van hun huis krijgen, alle papieren moeten regelen, een taalcursus moeten uitzoeken, zorg- en huurtoeslag aanvragen en wat al niet meer. Gestructureerd, met professie en grotendeels ook met een eigen groep vrijwilligers.

Ons eigen Gastvrij Leusden staat nog steeds in de startblokken om al die nieuwe inwoners op weg te helpen. Maar zij hebben niet de formele ingang die de NVA heeft. Ze weten het niet als nieuwe statushouders in Leusden komen wonen. En dat is een gemiste kans.

In Leusden kennen wij de Samenleving Voorop. Daarmee bedoelen we dat we elkaar helpen. Participatie begint dicht bij huis, in je eigen straat en buurt. Inburgeren vindt plaats langs het voetbalveld of aan de keukentafel. Het zou jammer zijn als we aan al het enthousiasme van Gastvrij Leusden geen vervolg kunnen geven.

Ik hoop daarom dat Gastvrij Leusden samen met NVA Amersfoort kan werken aan perspectief voor deze nieuwe bewoners van onze gemeente. Ik zet me hier voor in!

Karolien Pouwels-Koopman
Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP

Februari 2017

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Op de fiets voor Gastvrij Leusden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.