Huishoudelijke hulp

huishoudelijke hulpdinsdag 29 juli 2014 14:45

In één van de eerste weken kreeg ik een eerste voorstel te zien om de bezuiniging op de huishoudelijke hulp voor Leusden te realiseren. We geven er nu ruim 2 miljoen euro aan uit en we moeten 5 ton bezuiningen. Geen eenvoudige opgave, maar het rijk legt dit op, dus aan de slag. Het is uiteindelijk een mooi voorstel geworden waarin er voor de kwetsbare Leusdenaren weinig verandert. Ons coalitieakkoord zegt: de zorgvrager staat voorop en niet de zorgaanbieder.

Het voorstel van de 'huishoudelijke hulp' bracht veel te weeg bij de mensen. De media sprong erboven op en het voorstel kreeg een interpretatie die het niet verdient.
We gaan het inderdaad anders doen omdat het moet, maar ook omdat we hierin kansen zien. We doen een beroep op de samenleving om een aantal zaken zelf te regelen en ook te betalen. De gemeente helpt burgers om het zelf te organiseren en kan ook ondersteuning bieden als er te weinig inkomen is.

Als inwoners het signaal afgeven dat ze hulp in de huishouding nodig hebben dan:
stap 1  vragen we wat ze zelf kunnen doen (eigen kracht)
stap 2  vragen we daarna wat hun eigen netwerk (familie,buurt, kerk, sportclub, ..) kan doen
stap 3  als voorgaande stappen niet toereikend zijn, dan kunnen ze gebruik maken van een collectieve voorziening (huishouderlijke hulp, was- en strijkservice, kookondersteuning, ....). Bij een inkomen onder het WMO-basisinkomen, kunnen ze een vergoeding krijgen van de gemeente.
stap 4 als voorgaande stappen niet voldoende zijn, dan kan er een oplossing op maat worden bedacht (maatwerk). Ook hier geldt dat de gemeente een vergoeding kan geven als het inkomen lager is dan het WMO-basisinkomen.

We hebben de inwoners van 85 jaar en ouder aangemerkt als kwetsbaar, omdat de kans groter is dat hun netwerk steeds kleiner wordt en ze ondersteuning nodig hebben om structuur in hun huishouding te behouden. Voor deze inwoners verandert er niet veel. We gaan ook bij hun ondersteuning meer kijken naar de resultaten die we willen behalen en minder naar het aantal uren zorg dat ze nodig hebben.

We voeren dit niet in één keer in, maar gebruiken een overgangstermijn van 2 jaar. In de twee jaar bouwen we de huidige regeling af en gaan we werken op de manier zoals deze hierboven is beschreven.
Daarmee hebben we een regeling die een beroep doet op de kracht van de Leusdenaar die het zelf kan en een mooie vangnetregeling voor de kwestsbare Leusdenaren.
Alle huishoudens die nu huishoudelijke hulp hebben krijgen deze week een brief.
Na de vakantie gaan we de gesprekken aan met det betrokken Leusdenaren om deze regeling goed in te voeren.
Ik heb er vertrouwen in dat we de goede dingen doen.

 

 

 

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Huishoudelijke hulp'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.