NIEUWSBRIEF NR. 7

zaterdag 14 oktober 2006 11:52

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Met de komst van deze wet, de WMO, worden gemeenten verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning. Maatschappelijke ondersteuning omvat activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie en advies, opvoedingsondersteuning en huishoudelijke hulp.

Met de invoering van de nieuwe wet streeft het rijk ernaar dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij. Mensen die hulp nodig hebben, moeten dit zo lang mogelijk in de eigen omgeving zoeken: bij familie, bekenden of vrijwilligers. Maar als dat onvoldoende lukt,  is de gemeente verplicht hulp te bieden.

De wetswijziging heeft ook een financiële achtergrond omdat de kosten van de AWBZ moeilijk in de hand waren te houden.

WMO per 1 januari  2007

De WMO gaat van start met de volgende onderdelen:
- Welzijnswet
- Wet voorziening gehandicapten (Wvg)
- Aantal subsidieregelingen (zoals mantelzorgondersteuning en diensten bij wonen met zorg)
- Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)
- Huishoudelijke Verzorging uit de AWBZ

WMO Leusden

In Leusden wordt al lang gesproken over de invoering van de WMO. Via allerlei bijeenkomsten werden politiek en geïnteresseerde op de hoogte gesteld.

Echter, de uiteindelijk besluitvorming over de invoering laat te wensen over.

Kritiek

Graag hadden we gezien dat er eerst beleid was gemaakt. We hadden dan een inhoudelijk discussie met elkaar kunnen voeren over een Leusdense aanpak met zoveel mogelijk maatwerk voor de mensen die zorg nodig hebben.

Daarnaast is het college een Europese aanbesteding gestart zonder dat de raad erin gekend is. Graag hadden we gezien dat er in de aanbesteding ruimte was geboden aan de kleinere lokale of identiteitsgebonden aanbieders. De kans is nu groot dat de ‘grote jongens’ ermee van door gaan. Dit kan betekenen dat veel cliënten een andere zorgaanbieder moeten accepteren. Helaas konden we dit proces niet tegenhouden. 

Wat hebben we bereikt?

Als fractie zijn we uiteindelijk akkoord gegaan met de verordening die voorlag. Maar dit ging niet zonder slag of stoot.

De volgende voorwaarden werden ingewilligd:

·         Het college draagt zorg voor een naadloze overgang naar de WMO. Cliënten zullen niet benadeeld worden door deze wetswijziging.

·         Cliënten kunnen kiezen uit zorg in natura of een Persoons-Gebonden Budget (PGB). De raad krijgt inspraak in de hoogte van het PGB.

·         De gemeente mag wettelijke gezien een eigen bijdrage vragen. De raad bepaalt echter hoe hoog die bijdrage gaat worden.

Voor de standpunten van onze fractie zie: www.leusden.christenunie.nl

Vervolg:

In de raadsvergadering van 23 november gaan we verder met de invulling van de WMO. Geïnteresseerden zijn dan van harte welkom. Voor de definitieve planning is het raadzaam om de Leusder Krant te raadplegen.

Meer informatie: www.invoeringwmo.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labels

« Terug

Reacties op 'NIEUWSBRIEF NR. 7'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.