Dekking begrotingstekort 2015

Weegschaalvrijdag 03 oktober 2014 19:41

In de raadsvergadering van 2 oktober heeft de ChristenUnie-SGP ingestemd met een geringe verhoging van de OZB de komende jaren. Niet fijn voor betalers, maar helaas noodzakelijk om voorzieningen op peil te houden en de begroting rond te krijgen. We hebben een motie ingediend om te zorgen dat bedrijven ontzien worden. Zij betalen verhoudingsgewijs erg veel OZB. Verdere verhoging willen wij voorkomen in tijden waarin we een groot beroep doen op bedrijven. Lees hier de bijdrage van Wout van den Brink

Dekking begrotingstekort 2015 – 2018

In het voorliggende besluit stelt het college ons voor om de meerjarenbegroting 2015-2018 sluitend te maken door een gefaseerde verhoging van de OZB.

Het tekort is ontstaan door ontwikkelingen in het gemeentefonds en dit was pas in juni j.l. bekend. Er moet dus weer bezuinigd worden.

Het college schetst uitvoerig de opties voor een sluitende begroting.

  1. Willen wij nog verdere bezuinigingen toepassen op ons voorzieningenniveau en dienstverlening aan onze inwoners, zo las bezuinigingen c.q. wegbezuinigen van het zwembad en de bibliotheek? Of het nog verder versoberen van het groenonderhoud? Het college kiest niet hiervoor en dat doen wij – ChristenUnie/SGP – ook niet!

  2. Bezuinigingen op de uitvoering van het Coalitie Uitvoerings Programma en nieuw beleid. Ook hierop bezuinigen is niet gewenst. De tweede sporthal moet gerealiseerd worden en de overige zaken zijn tevens van groot belang voor Leusden.

  3. Verder bezuinigen op de organisatie. Er is al veel ingevuld op dit gebied en er staat nog ruim 1 miljoen te besparen in de aankomende jaren. Willen wij de kerntaken kunnen blijven uitvoeren, dan vinden ook wij, dat hierop nog meer te bezuinigen onverantwoord is.

  4. Verhogen van de inkomsten door middel van OZB-verhoging.
    Het uitgangspunt was en is dat de gemeentelijke belastingen in beginsel niet verhoogd worden. Wij zijn ervan bewust dat een verhoging van de OZB voor iedereen, zowel woningeigenaren als ondernemers een pijnlijke zaak is. Vooral in deze tijd van crisis, maar ook door allerlei andere aanpassingen, zoals in het sociale domein, waardoor de kosten voor velen van ons zullen stijgen.
    Toch ontkomen wij er niet aan om deze keuze wel te maken, zodat het voorzieningenniveau – welke ik al bij punt 1 genoemd heb – op het huidige niveau gehandhaafd kan blijven. Een andere overweging om toch te kunnen instemmen met het voorstel is, dat Leusden voor woningeigenaren een relatief goedkope gemeente is. Leusden staat op de 27
    e positie van de 403 gemeenten voor wat betreft de woningeigenaren. De verhoging voor ondernemers is voor ons wel een belangrijk punt van aandacht. Voor deze groep is de OZB, in vergelijking met de ons omringende gemeenten wel aan de hoge of zelfs te hoge kant. Om voor deze groep de belastingdruk te verzachten, hebben wij een aanzet gegeven om met een motie te komen. De motie, welke door D66, GroenLinks/PvdA en ChristenUnie/SGP (+ ??) wordt ingediend, heeft als doel om d.m.v. de te verwachten verlaging van de rioolheffing in december a.s. de voorhoging van de OZB voor de ondernemers af te vlakken c.q. weg te nemen en de totale belasting druk voor woningeigenaren zo min mogelijk te laten stijgen of gelijk te houden of zelfs te laten dalen. Hiervoor wachten wij de voorstellen van het college af. Mocht in december blijken dat we de bedrijven toch niet kunnen compenseren, dan willen wij actief zoeken hoe we kunnen zorgen dat de OZB de jaren na 2015 voor hen niet zal toenemen.

« Terug

Reacties op 'Dekking begrotingstekort 2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.