Toeristenbelasting

Treeker Trek Jandonderdag 08 oktober 2015 19:52

In de raad van 24 september is besloten: de toeristenbelasting blijft een algemene belasting, dus vrij besteedbaar. Wel gaat de wethouder op ons verzoek met de ondernemers in de hotelbranche en de recreatieve sector in gesprek om te bekijken hoe het toerisme nog meer geïntensiveerd kan worden.

In het coalitieakkoord stond opgenomen dat wordt onderzocht op welke wijze de opbrengst van de toeristenbelasting kan worden ingezet om het toerisme te intensiveren.
In het raadsvoorstel werd voorgesteld de toeristenbelasting een algemene belasting te laten blijven en er geen doelbelasting van te maken. Dit punt onderschrijven wij. De opbrengst is in principe vrij besteedbaar (is ook wettelijk zo vastgelegd) en gaat voor een deel in Leusden naar zaken die direct gerelateerd zijn aan toerisme. En voor het overige indirect maar dat lijkt ons reëel en is in elke gemeente het geval als er toeristenbelasting wordt geheven.
 
Echter, degenen die belasting heffen van toeristen hebben er wel moeite mee. Vooral omdat in omliggende gemeenten geen toeristenbelasting wordt geheven en omdat ze niet direct terug zien hoe alle gelden besteed worden op het recreatieve terrein.
Daarom hebben wij het college verzocht om met ondernemers in de hotelbranche en recreatieve sector in gesprek te gaan. Een gesprek over hoe de het toerisme nog meer geïntensiveerd kan worden. We hebben niet gevraagd om met de ondernemers de besteding van de 1,5 ton aan opgebrachte belasting te regelen. Alleen om hen meer inspraak hierin te geven en mee te laten denken! We willen dat Leusden zich profileert als “fiets en wandelgemeente”, iedereen heeft er belang bij dat Leusden goed op de kaart wordt gezet. Ga dan ook met de hele groep aan het werk om te kijken hoe we Leusden nog beter kunnen promoten.
 
En tweede vraag was of er niet een breder recreatiefonds te creëeren is waar meer mensen geld in kunnen storten. Er zijn toch heel wat ondernemers die belang hebben bij een aantrekkelijk Leusden, die kunnen dan ook hun bijdrage leveren en men kan zelf over de besteding in gesprek gaan. Ook de gemeente zou geld in dit fonds kunnen storten. Sterker nog, als dit een succes wordt zou het eerste verzoek niet meer nodig zijn. De wethouder heeft toegezegd ook hiermee aan de slag te gaan.

« Terug

Reacties op 'Toeristenbelasting'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.