Installatie Jeugdgemeenteraad van Leusden!

Installatie jeugdgemeenteraaddonderdag 09 april 2015 21:05

Dinsdagavond 7 april was het dan eindelijk zover. Toen vond de installatie plaats van de allereerste jeugdgemeenteraad in Leusden.
In het bijzijn van familie, leerkrachten, raadsleden, wethouder en belangstellenden ondertekenden 16 leerlingen, van 8 Leusdense scholen, een contract en werd door burgemeester Vermeulen de belofte van ieder jeugdraadslid afgenomen.
Zij beloofden daarmee een goed jeugdgemeenteraadslid te zullen zijn gedurende het jaar 2015.
Daarna overhandigde de burgemeester de voorzittershamer aan Anniek Boheemen, die in een informele bijeenkomst op 16 maart j.l. door de aspirant jeugdraadsleden tot voorzitter gekozen was. Koen Leermakers werd daarbij als vice- voorzitter gekozen.

Daarna begon het debat over het onderwerp veiligheid. Dit onderwerp werd door de leerlingen het meest genoemd tijdens gastlessen op de scholen in groep 7 en 8, welke door de werkgroepleden en diverse raadsleden werden gegeven.
Uit al de, door de jeugdraadsleden, ingebrachte voorstellen werd uiteindelijk een voorstel met aanbevelingen opgesteld.
Na stemming werd het het voorstel door de jeugdgemeenteraad unaniem aangenomen.
Dit voorstel zal op d.v. 21 mei a.s. door de voorzitter van de jeugdgemeenteraad, in het bijzijn van de jeugdgemeenteraad, ingebracht worden in de raadsvergadering.
We kunnen terugzien op een mooie avond, waar iedereen erg enthousiast over was.

Wim van Hell.
Lid werkgroep Jeugdgemeenteraad.

N.B.
Op 12 december 2013 besloot de gemeenteraad tot de oprichting van een jeugdgemeenteraad in Leusden te komen, met als doel bewustwording van leerlingen in groep 7 en 8, hoe de gemeente werkt en opgebouwd is. Tevens dat ze leren meepraten in de politiek en dat de raad hun inbreng mee kan nemen in de besluitvorming.
Daartoe werd, na de verkiezingen in maart 2014, een werkgroep opgericht bestaande uit 1 fractievertegenwoordigster en 4 raadsleden.
Deze werkgroep heeft verschillende werkwijzen uit andere gemeenten bekeken en daaruit een model samengesteld, wat aansluit bij het Leusdense vergadermodel.
Daarna contact gelegd met de 15 scholen die we in Leusden hebben.
Tijdens het overleg met de scholen bleek dat de doelen van de jeugdgemeenteraad passen bij de kerndoelen van de scholen.
Uiteindelijk deden 8 van de 15 scholen mee. Dat waren de Bongerd, t'Ronde, de Klimrakker, t'Startblok en de St. Jozefschool beiden uit Achterveld, de Kleine Beer, het Kompas en De Loysder Hoek.
Er werd door de werkgroep een lesboekje gemaakt. Aan de hand daarvan werden op die 8 scholen, door de werkgroepleden en enkele raadsleden, lessen gegeven in groep 7 en 8. Daarbij leerden ze alles over de gemeente, het college en de gemeenteraad.
Daarbij werden ook onderwerpen opgehaald die onder de kinderen leefden. Op elke school werden twee leerlingen gekozen als raadslid. Één uit groep 7 en één uit groep 8.
Het onderwerp veiligheid werd het meest genoemd, in velerlei verbanden, en is ook in de vergadering van 7 april J.l. behandeld.
Het jaar 2015 wordt gezien als een pilot jaar. De eerste jeugdgemeenteraadsvergadering wordt geëvalueerd en in de tweede helft van dit jaar wordt de tweede gehouden.
Het zou mooi zijn als dan nog meer scholen, het liefst alle 15, zouden willen meedoen.

« Terug

Reacties op 'Installatie Jeugdgemeenteraad van Leusden!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.