Raadsvergadering 28 januari 2013

de tildinsdag 05 maart 2013 21:53

Gaan we fuseren met Flevoland en Noord Holland? Hoe zit het met de Biezenkamp, wordt daar nog gebouwd? De gemeente gaat zich richten op de kerntaken, maar wie gaat dat bepalen? Gaat het zgn. accommodatiebeleid op de schop of is dat een burg te ver? Een volle avond met ook nog een stukje theater.

Actualiteit
We hebben samen met D66 en Groen Links vragen gesteld over de Biezenkamp. Dit centrum ligt er als een bouwplaats bij en daar komt weinig verandering in, omdat een eigenaar niet mee werkt met de plannen. We hebben voorgesteld om tijdelijke maatregelen te treffen door het bijv. in te zaaien met wilde bloemen. Het college gaat er mee aan de slag.

Fusie provincies
Het plan van het nieuwe kabinet is om Utrecht te laten fuseren met Flevoland en Noord Holland. Ik heb een informatieavond hierover bezocht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Helaas kwamen daar bijna alleen kritische geluiden aan bod.
Ons college kwam met het voorstel om positief te reageren met randvoorwaarden om de bevoegdheden van gemeenten niet verder in te perken. Dit heeft onze steun, want we zien niet in waarom we die tussenlaag van de provincie in stand zouden moeten houden. Het zou wel goed zijn als de minister met een totaalvisie zou komen over de indeling van ons land.

Het gemeentehuis
Iedereen moet bezuinigen en dus ook de gemeente. De raad is het erover eens dat er flink gesneden moet worden in de formatie van het gemeentehuis. Dit doet pijn en daar moeten we oog voor hebben. Laten we onze ambtenaren hierin goed begeleiden. Dit laat onverlet dat het effectiever en efficiënter kan. Samen met de VVD hebben we hier een voorstel voor ingediend. Het college wat hier niet zo blij mee, maar ging uiteindelijk akkoord met een enigszins aangepaste tekst.

Accommodatiebeleid
De welzijnsaccommodaties als ‘De Til’,  ‘De IJsbreker’ en  ‘De Moespot’ waren onderwerp van gesprek. Er lag een voorstel om niet de gebouwen in stand te houden maar de functies. Alle aandacht dus voor de  gebruikers van de gebouwen.  Maar de gebruikers waren het hier niet mee eens. Als de gebouwen marktconforme tarieven kosten en er op een professionele manier beheerd moet worden, is het de vraag of de welzijnsorganisaties hiermee gediend zijn. Karolien hield een pleidooi om de gebruikers echt centraal te stellen en er voor te zorgen dat ze ‘ontzorgd’ zouden worden. En als raas willen we zelf kunnen bepalen wanneer een gebouw niet meer rendabel is. Geen Amersfoortse toestanden in Leusden.
Het voorstel van het college werd weggestemd en er werd een nieuwe opdracht geformuleerd.
Mooi resultaat!

Marc gaat en Tom komt bij de VVD
Marc van den Tweel stopt met de raad omdat hij directeur van natuurmonumenten is geworden. Hij denkt zelf dat het beter is dat hij zich daar volledig op richt en niet ‘gehinderd’ wordt door een duidelijk politiek profiel. Jammer dat hij vertrekt. We kennen hem als een integer raadslid die ook de andere partijen iets gunt. De burgemeester sprak hem toe gevolgd door de nestor van de raad, Dries Knoppien. Dries speecht met veel humor en één van zijn bekende uitspraken is:  ‘mannen en vrouwen zadel de kippen, want we zijn verraden’.
Tom Wildenburg komt voor hem in de raad en Carlos Genders wordt de fractievoorzitter van de VVD. We hopen dat de constructieve samenwerking met de VVD blijft. We hebben daar overigens alle vertrouwen in.

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 28 januari 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.