Raadsvergadering donderdag 8 november 2012

foto bruggetjemaandag 12 november 2012 07:56

Een raadszaal vol met mensen die voor het ‘bruggetje’ van de tabakssteeg zijn gekomen. Maar er is meer… Het afvalplan staat ook op de agenda en RWA-Amfors.

Inspraak
We hebben een inspreker en het gaat over de ontsluiting van de tabakssteeg.  Dhr. Klink (Maanweg) pleit voor  verbinding van tweerichtingenverkeer tussen het oude deel van Leusden-zuid en de tabakssteeg. Hij meldt (in zijn schriftelijke bijdrage) dat Leusden digitaal slecht bereikbaar is.

Actualiteiten

Tijdens de actualiteiten gaf Cisca Ligtermoet (VVD) complimenten aan het college over de beantwoording van de schriftelijke vragen over het CJG. Onze fractie blijft alert, want we willen graag dat het CJG zijn functie blijft behouden in Leusden.

Carlos Genders (VVD) informeerde naar de actie van het college op de aangekondigde wijziging van de Winkelsluitingswet. De wethouder gaat er al mee aan de slag. Het moet echter eerste nog door de 1e kamer, dus zo snel zal het wel niet gaan. De zondagsrust is ons heilig!

Harry Saaltink  (Leusden 90) vroeg hoe het staat met een feest voor de jeugd tijdens de jaarwisseling.

Of dit feest er komt is niet zeker. Er is wel een budget beschikbaar gesteld, maar de vraag is of hier zo’n feest van betaald kan worden.

Sylvia den Herder (D66) vroeg aandacht voor een brief van Utrechts Landschap en anderen over de bereikbaarheid met de fiets van natuurgebieden in Leusden vanuit Amersfoort.

Joost van Herpen (PvdA) vroeg het college om een toelichting op het besluit geen gebruik te maken van het voorkeursrecht op het terrein van de SBBO.  De wethouder geeft aan dat de overdracht van het ene schoolbestuur naar het andere schoolbestuur is.  Er werd en wordt onderwijs gegeven, dus in feite verandert er niets.

Ik heb gevraagd of er ontwikkelingen zijn m.b.t. de tweede sporthal. De wethouder geeft aan dat er een proef wordt gedaan binnen het accomodatiebeleid m.b.t. privaat beheer. Dit wil hij even afwachten. De verwachting is dat hij in december hier weer mee verder gaat.

Ik heb ook gevraagd naar de digitale bereikbaarheid van Leusden n.a.v. het verhaal van de inspreker. De burgemeester herkent het niet, maar wil  graag het concrete voorbeeld bekijken. Ik beloof haar het toe te sturen.

Kredietaanvraag voor wandel- en fietsbrug Leusden-zuid/Tabakssteeg

Het college wil een nieuwe brug maken tussen Leusden-zuid en de Tabakssteeg. Hier is niet zo heel veel op tegen, ware het niet dat er veel onvrede is over de ongebruikte brug die er ligt voor het autoverkeer. Het college wil hier een eenrichtingsverkeer van maken. Dit betekent dat de verbinding eenzijdig is, waardoor veel mensen om moeten rijden als ze de tabakssteeg weer uit willen.

We hebben begrepen dat er inmiddels 130 bezwaren zijn binnen gekomen tegen dit verkeersbesluit.

Karolien Pouwels dient een motie in namens alle partijen in de raad. Dit komt erop neer dat we voorlopig niets doen. Het college krijgt de opdracht om met de bewoners in gesprek te gaan en een goede oplossing te verzinnen. Inhoud en draagvlak moeten samen gaan.

De motie wordt unaniem aangenomen. Goed werk!

Groen Links wil los van deze motie de extra brug wel alvast aanleggen. Maar dat wil de raad niet. Eerst een goed plan en dan de uitvoering.

Afvalplan

Het college constateert dat we het als Leusden eigenlijk heel goed doen. Maar,  zegt Karolien Pouwels, blijf ambitie houden. Stilstand is achteruitgang. Karolien vraagt aandacht voor de communicatie. De helft van Leusden begrijpt niet dat we nog steeds afvalzakken hebben. College, draag uit dat dit goed is voor de afvalscheiding. Ze gooit er een mooie slogan in: 'Geen kat of vogel in de verleiding, als U gaat voor 100% afvalscheiding’. 

RWA-Amfors

De VVD geeft aan dat dit dossier al heel lang loopt. Zij hebben dit nauwkeurig gevolgd. Ze zijn het eens met de voorliggende begroting, maar willen wel dat de wethouder vinger aan de pols houdt.

Ik geef aan dat ik de (liberale) mening van de VVD ondersteun, maar er is meer…

Het implementatieplan heet: ‘Snoeien en groeien’.

Mijn vrije vertaling hiervan:

  1. Snoeien is goed, want er moet bezuinigd worden. Minder overhead, meer geld naar het primaire proces.
  2. Groeien moet ook. Laat de mensen met beperkingen, die hiervan afhankelijk zijn, groeien . Zij zijn voor hun arbeid afhankelijk van RWA-Amfors. Wij als gemeente moeten dit goed faciliteren via RWA-Amfors. Het was deze week dankdag voor gewas en ARBEID. Laten we goed voor deze mensen zorgen in de toekomst.

Al met al een dynamische raadsvergadering. Veel publiek, mooie debatten en een goed resultaat voor onze fractie. Tevreden ga ik naar huis.

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering donderdag 8 november 2012'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.