Raadsvergadering 21 februari 2008

kooikersgrachtwoensdag 27 februari 2008 22:54

Een volle agenda met belangrijke onderwerpen.
Het hart van Leusden, nota gezondheidsbeleid, schoolboeken en ....

Een volle agenda met majeure vraagstukken?

Een agenda die 3 kantjes beslaat dat moet toch wat inhouden.

 

Hart van Leusden

Als eerste het hart van Leusden.

Het college kwam met een aantal conclusies n.a.v. een aantal onderzoeken die gehouden waren over het centrum (hart)  van Leusden.

Een paar punten uit het debat met daarbij ons commentaar:

 

Punt

Onze visie

Larikslaan 2 verhuizen naar het centrum.

Prima plan, want zo’n centrum hoort in het hart van Leusden. Maar hij is nog maar net klaar. Als het budgetneutraal kan, dan doen en aan de burgers uitleggen hoe dit op zo’n korte termijn mogelijk is.  

Kooikersgracht en passage verbeteren; aantrekkingskracht vergroten.

Op zich een goed plan, maar wat ons betreft geen levendig horecaplein in Leusden. Laten we niet een te grote broek aantrekken naast onze grote buurman Amersfoort. Daar zijn uitgaansgelegenheden genoeg.

Groen Links wil de Kooikersgracht dicht gooien. Wat ons betreft veel te voorbarig om nu zo’n uitspraak te doen.

Smidse autoluw maken.

Als visie een goed uitgangspunt. Laten we kritisch kijken naar de uitwerking.

Uitspraak doen of het terrein van SBBO en brandweer betrokken moeten worden.

Lijkt ons een goed uitgangspunt, echter onder de voorwaarde dat het geen extra geld gaat kosten. We hebben het geld niet en kunnen het dus ook niet uitgeven.

Versterking van culturele voorzieningen.

Heeft voor ons geen prioriteit. Eerst de muziekschool sluiten en dan dit doen. Lijkt een tegengestelde beweging.

 

Belangrijke voorwaarde: Het mag geen geld kosten!

Graag meerdere varianten in de uitwerking, zodat we als raad kunnen kiezen. Hiervoor dienden we een amendement in en die werd aangenomen.

 

Aan het eind van het ‘debat’ kreeg ik geen goed gevoel bij het geheel. In het debat vloog het alle kanten op. Er zat geen samenhang in. Wat was het mooi geweest als we over de kernpunten een goed debat hadden gehad. Mijn voornemen is om dit via de weg van het presidium aan de orde te stellen.

 

 

Nota Lokaal gezondheidsbeleid

Gezondheid is actueel thema – er zijn veel psychische moeilijkheden in Leusen, veel ‘vette kinderen/ mensen’, alcoholverslaving zelfs al bij kinderen van 11 en 12 jaar.

De nota blonk echter niet uit in duidelijkheid. Onder aanvoering van Groen Links kwam er een motie om de nota van tafel te halen en te integreren in de WMO.

Dit ging ons en het CDA te ver. Lijkt mooi, maar hoe gaan we om met de eerstelijnszorg (huisartsen, fysiotherapeuten, etc.)  in Leusden? Dat kun je toch niet zomaar onder de WMO zetten? Moeten we de WMO-nota die we net hebben vastgesteld opnieuw ter discussie stellen? Eens dat het een onduidelijke nota die niet gericht op de hoofddoelstellingen in gaat. Eens dat er een nieuwe versie moet komen, maar integreren in de WMO is nu nog een brug te ver.

De wethouder deed een goede zet, nl. om de termijn te verkorten met een jaar. Hierdoor kan in de volgende WMO-nota dit meegenomen worden. Activiteiten die er niet in passen, kunnen dan ondergebracht worden bij andere beleidsonderwerpen.

Samen met CDA en de VVD, een meerderheid, stemden wij voor de nota.

Kunnen we toch aan de slag met dit onderwerp in Leusden.

 

Gratis schoolboeken

Dit is een onderwerp van de landelijke agenda, maar D66 diende een motie in. Zij willen voor de minima een voorschot geven in augustus om het gat tussen augustus en december te dichten.

Dit gat is ontstaan om de Europese aanbesteding roet in het eten gooide. De scholen krijgen het niet op tijd rond. De regering kiest ervoor om de mensen in december te compenseren. Het geld moet echter in augustus al betaald worden.

Wij hebben kritisch gereageerd, daar we ervoor moeten oppassen om landelijk beleid te corrigeren op lokaal niveau.

En waarom alleen voor de minima? Waarom ook niet zo’n regeling voor de grote gezinnen waar misschien wel 3 of 4 kinderen naar het VO gaan?

De wethouder gaf dat dit laatste wettelijk gezien niet mogelijk is. We mogen deze gezinnen als gemeente niet tegemoet komen.

Uiteindelijk zijn we meegegaan met de motie, daar we het een sympathiek gevaar vinden naar de minima.

 

Actualiteit

We hebben gevraag waarom het zwembad niet geagendeerd stond voor deze avond.  We moesten toch heel snel beslissen?  De wethouder gaf aan dat de Europese aanbesteding  een lastige klus is. Dit vraagt tijd en zorgvuldigheid. Elke brief over dit dossier kan een drempel worden in de hele aanbesteding. Er wordt gewerkt en de raad zal op korte termijn op de hoogte worden gesteld m.b.t. de voortgang.

 

Daarnaast hebben we de gemeente een compliment gegeven voor het afhandelen van de gevaarlijke situatie op de kruising Hessenweg en Horsterweg. Niet dat het probleem meteen opgelost wordt, maar er is constructief gewerkt en gecommuniceerd met de bewoners.

Het toegezegde waarschuwingsbord voor fietsers en bromfietsers wordt in het voorjaar geplaatst.

 

De VVD stelde het onderzoek van de provincie naar samenwerking tussen Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel aan de orde. Leusden zou erbuiten blijven, maar door wat lobbywerk is het gelukt om mee te doen. Nu we erbij horen, willen we ook graag met een visie komen. De burgemeester beloofde om met ons in gesprek te gaan over de visie.

We wachten af.

 

De andere onderwerpen kregen niet veel aandacht. Het onderwerp ‘raadsverordening’ is doorgeschoven. Jammer, want we hadden en paar leuke amendementen in petto.

De raadszaal wordt verbouwd en daarom vergaderen we de volgende keer in ‘De Koningshof’.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
amendement Hart van Leusden-1154,5 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 21 februari 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.