Op de fiets door Leusden in 2018

Fiets+leusden12 01 2018

Het jaar 2018 is inmiddels een week oud. Een jaar waarin er ongetwijfeld weer heel veel zal gebeuren. Wat in ieder geval gepland staat zijn gemeenteraadsverkiezingen. Het zal een spannende tijd worden de komende maanden. Ik heb er zin in, ben trots op wat we als ChristenUnie-SGP de afgelopen jaren hebben neergezet. Graag ga ik met al mijn fractiegenoten en met ‘onze’ wethouder verder met dat werk. Samen met en in dienst van alle inwoners.

 

Over die inwoners wil ik het hebben. Een project dat op de rol staat voor 2018 is evaluatie van de ‘Samenleving Voorop’. Een nieuwe werkwijze voor de gemeente waarbij de samenleving meer invloed heeft gekregen en leidend is geworden.

 

Ik heb Samenleving Voorop altijd een vreemde term gevonden. Het is toch heel gewoon dat de samenleving voorop staat? Volgens mij moet je je zorgen gaan maken als de samenleving niet meer voorop staat. Bij alles wat in het gemeentehuis gebeurt, staan toch de inwoners voorop? Of is dat stiekem niet zo?

 

Zelf zit ik in de raad omdat ik iets voor de inwoners wil doen. Omdat ik verhalen hoor, problemen signaleer of ontwikkelingen zie die anders of beter moeten. Ik zit niet in de raad omdat ik de overheid voorop stel of zonodig een baantje moet hebben. Of erger nog, op het pluche wil zitten. Ik ben trots op ons dorp, op alle inwoners die met zoveel energie en passie voor elkaar bezig zijn.

 

Ook als ik in het gemeentehuis om mij heen kijk staat wel degelijk de inwoner centraal. Het lijkt soms een beetje verstopt achter procedures en paperassen. Maar we moeten ons realiseren dat de overheid ook taken heeft waar inwoners niet altijd blij van worden. En het lukt misschien niet iedere medewerker om dat zo goed mogelijk uit te leggen. En het lukt inwoners misschien niet altijd goed om iets te accepteren. Maar ik ben ervan overtuigd dat de inwoner centraal staat in het gemeentehuis.

 

Wat ik hoop voor 2018?

Dat het college en de ambtenaren nog meer gaan uitstralen dat ze werken in dienst van de samenleving. Dat geen inwoner verstrikt raakt in gemeentelijke procedures of met een “Nee, onbespreekbaar” afgescheept wordt. Dat inwoners vol vertrouwen en met open blik de gemeente tegemoet treden en niet op voorhand zeggen dat “ze toch nooit luisteren en hun eigen gang gaan”. Dat inwoners beseffen dat ze zélf bepalen wie in het hoogste orgaan van de gemeente komen, door op 21 maart te gaan stemmen! En dat ze weten dat ze ook daarna altijd welkom zijn bij de raadsleden.

 

Mijn droom is dat het zo gewoon wordt dat de samenleving voorop staat, dat we de ‘Samenleving Voorop’ vergeten.

 

Karolien Pouwels

Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP

6 januari 2018

 

Labels
Weblog

« Terug