Op de fiets naar de Voedselbank

Fiets+leusden02 05 2017

In Nederland zijn we gewend geraakt aan voedselbanken. We kunnen niet meer zonder. Er zijn veel mensen die zonder voedselbank geen eten hebben. Maar ik vind het niet normaal dat mensen naar een voedselbank gaan. De mensen om wie het gaat vinden het zelf ook niet normaal. Zeker, ze zijn blij dat ze weer een weekje vooruit kunnen met het eten. Maar velen schamen zich dat ze naar de voedselbank moeten. Ze doen veel liever zelf hun boodschappen.

In ons dorp worden ze door een groep zeer behulpzame en betrokken vrijwilligers elke vrijdag weer geholpen. Zij doen ontzettend goed werk. Alle respect voor hen! Voedsel wordt beschikbaar gesteld door betrokken ondernemers uit Leusden en omgeving. Geweldig!

Maar mijn grote vraag is waarom we niet veel meer proberen te voorkómen dat mensen naar de voedselbank moeten voor hun wekelijkse boodschappen. In Leusden zijn er tegenwoordig vijftig huishoudens die elke week gebruik maken van de Voedselbank! Doorgestuurd vanuit Larikslaan2, de Stadsring of de NVA (vluchtelingenwerk). De mensen hebben schulden, geen werk, financiële problemen na een echtscheiding, hoge zorgkosten, verslaving of hebben gewoon pech. Maar ze hebben wel elke dag eten nodig.

Tegelijkertijd vraag ik me af:  Kijken we wel goed naar de vraag achter de vraag? Wat is er echt aan de hand? Waardóór gaan mensen naar de voedselbank? Hoe kunnen we als gemeenschap hen helpen om die gang te voorkomen! Soms kan het niet voorkomen worden. Maar soms ook wel. Kan er misschien een beleidsregel worden gewijzigd, een fonds worden aangesproken of zijn er andere creatieve mogelijkheden? Kan oppas worden geregeld zodat de moeder een aantal dagdelen kan werken. Kunnen processen worden versneld zodat mensen niet weken/maanden moeten wachten op een uitkering of op diverse toeslagen. Of komt er hulp voor mensen die net uit de schuldsanering komen.

Deze week heeft de ChristenUnie-SGP fractie schriftelijke vragen gesteld over specifiek kinderarmoede in Leusden. We merken dat het voor gezinnen met kinderen bijna niet te doen is om rond te komen van een inkomen op bijstandsniveau. Tegelijk horen we dat er zoveel extra hulp mogelijk is, dat een gang naar de voedselbank wellicht niet nodig is. Kijk maar eens naar de mogelijkheden bij alleen al het Nationaal Fonds Kinderhulp.

We vragen ons af of er voldoende zicht is op armoede in Leusden en op mogelijkheden om uit de armoede te raken. En of we als Leusden zelf genoeg doen om te helpen. We zijn benieuwd naar de antwoorden van het college! Maar ook naar uw reactie. Ik hoor graag van u.

ChristenUnie-SGP Leusden
Karolien Pouwels-Koopman

april 2017

Labels
SGP
Weblog

« Terug