Onderhandelingen

Tekenen coalitieakkoord 2014donderdag 17 april 2014 19:51

Op 19 maart werd de ChristenUnie-SGP verblijd met een goede uitslag van de verkiezingen: één zetel erbij. Vervolgens zijn de onderhandelingen gestart en zijn we een stap verder. Onze fractie gaat meedoen in de coalitie en mag een wethouder leveren: Jan Overweg! De installatie is op donderdag 24 april as.

Informatie

Doordat D66 de grootste partij is geworden, hadden zij de leiding bij de formatie. Als informateur benoemden ze Jan Willem Stegeman, wethouder voor D66 in Alphen ad Rijn.

In de week van 23 maart hebben de onderhandelaars van alle fracties een gesprek met hem gehad. Zij konden hun 7 belangrijkste punten aangeven en ook hun voorkeurscoalities aangeven.

Onderhandelaars voor de ChristenUnie-SGP waren Jan Overweg en Gert Jan Bosland. Zij verkregen hun input vanuit de hele fractie en werden door de fractie ook kritisch gevolgd.

Op 31 maart presenteerde de informateur zijn eerste bevindingen. Daarin gaf hij aan: “Mijn conclusie ten aanzien van de wenselijke coalitie is dat de combinatie D66, CU-SGP in elk geval de basis zou moeten vormen. De keuze voor een derde is niet eenduidig te maken. Voorzichtig concludeer ik dat programmatisch en qua bestuursstijl als eerste de combinatie met GroenLinks-PvdA nader onderzocht zou moeten worden. Hierin wordt de wens van de kiezer in meerdere opzichten zichtbaar gemaakt: de twee grootste winnaars krijgen een positie en er is een duidelijk verschil met de voorgaande coalitie, zodat er ook sprake kan zijn van een nieuw elan. Programmatisch sluiten partijen op lokaal niveau goed aan.”

Formatie

Vervolgens is de heer Stegeman benoemd als formateur en is hij verder gaan werken aan de vorming van een coalitie van D66, ChristenUnie-SGP en GroenLinks-PvdA. Diverse openbare rondes zijn gehouden om het coalitieakkoord vorm te geven. Er is een avond geweest waar ca. 30 organisaties/verenigingen nogmaals hun wensen kenbaar konden maken. Van deze avond is een verslag gemaakt.

Op 14 april is de uiteindelijke versie van het coalitieakkoord gepresenteerd, vastgesteld en ondertekend.

Op dezelfde dag zijn de namen van de wethouderskandidaten bekend gemaakt. Ook hier is een intensief traject van verkenning en overleg aan vooraf gegaan. Wethouderskandidaten zijn Albert Dragt (D66), Erik van Beurden (GroenLinks-PvdA) en Jan Overweg.

De Rapportage van de informateur, het coalitieakkoord en het verslag van de insprekers is te vinden op: http://www.leusden.nl/6933/formatie-college-leusden/

Labels

« Terug

Reacties op 'Onderhandelingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.