2e sporthal in Leusden

sporthalwoensdag 11 april 2012 21:38

Onderzoek tweede sporthal In de raadsvergadering van 29 maart jl. kwam aan de orde het besluit om onderzoek te doen naar de kansrijkheid van lokale initiatieven om te komen tot een tweede sporthal. Onze fractie heeft aangegeven met dit onderzoek van harte in te stemmen, maar wel met inachtneming van reeds eerder genomen besluiten. En met de uitdrukkelijke toezegging dat financiƫle consequenties nog uitgebreid aan de orde zullen komen.

We hebben in het verleden als raad een aantal besluiten genomen, die wij als kaderstellend voor het huidige onderzoek zagen.

  • In 2009 is o.a. besloten dat onderzoek naar een 2e sporthal wordt gedaan, met als voorwaarde  dat De Meent wordt afgebroken. De Meent naast een 2e sporthal laten bestaan is niet reëel en is qua benodigde bezettingsgraad in Leusden niet nodig.
  • In het coalitieakkoord is in 2010 als extra randvoorwaarde toegevoegd dat een 2e sporthal op basis van publiek-private of private realisatie moet plaatsvinden.
  • In 2011 hebben we een kader vastgesteld om marktoriëntatie te doen. Daarin zijn een aantal aanvullende afspraken opgenomen, o.a. dat een 2e sporthal niet gefinancierd mag worden door andere ruimtelijke projecten.

Tijdens de raadsvergadering kwam naar voren dat dit laatste punt verschillend geïnterpreteerd werd.

Onze fractie is er altijd vanuit gegaan en werd daarin ook bevestigd door de wethouder, dat een 2e sporthal slechts te realiseren is als De Meent niet meer als gymzaal gebruikt gaat worden. De partij die de 2e sporthal gaat bouwen, kan dan op een deel van de omzet van De Meent rekenen.

Een meerderheid van de raad (CDA, D66 en GroenLinks) waren echter van mening dat we in 2011 die koppeling met De Meent er juist geheel uit hadden gehaald. Zij dienden een amendement  in zodat in het marktconsultatiedocument de hele paragraaf over De Meent verwijderd werd. Hiermee werd bewerkstelligd dat de discussie over de toekomst van De Meent volledig wordt losgekoppeld van de eventueel te bouwen 2e sporthal.

Onze fractie kon niet meegaan met dit amendement en heeft tegen het uiteindelijke besluit gestemd. We zijn voor onderzoek naar het realiseren van een tweede sporthal. We vinden het ook belangrijk dat de lokale initiatieven die er op dit gebied zijn, een reële kans krijgen de sporthal te bouwen en te exploiteren. En dat kan onzes inziens alleen maar wanneer deze partijen er vanuit mogen gaan dat een deel van de omzet van De Meent uiteindelijk bij hen terecht zal komen. Dit amendement doet geen recht aan reeds gepleegde inzet en gewekte verwachtingen bij derden.
Een sporthal realiseren kost geld. Als je dat er niet voor hebt, kun je beter stoppen.

 

Labels

« Terug

Reacties op '2e sporthal in Leusden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.