Historie van Leusden krijgt onvoldoende bescherming.

ooievaarshorsterwegzaterdag 11 december 2010 20:05

Leusden heeft niet zoveel panden die de historie aangeven van ons dorp. Daarom moeten we zuinig zijn op hetgeen we hebben.
Helaas is dit nog niet voldoende het geval. Voorbeelden uit de actualiteit tonen aan dat we hier als raad geen grip op hebben. Tijd voor actie.

Ik maak mij ernstig zorgen over de bescherming van de weinige historische waarden die Leusden heeft.  Leusden is vanaf de jaren 70 flink gegroeid en dat is ten koste gegaan van vele authentieke panden.  Aan de andere kant is daarvoor  woongenot voor veel mensen terug gekomen.

Een aantal panden is er overgebleven en naar mijn mening moeten we daar heel zuinig op zijn. Boerderij ‘Groot Krakhorst’ was één van die panden, maar die is helaas door brand verloren gegaan. Tijdens de raadsvergadering van 23 december hopen we te besluiten dat er een pand terug moet komen in dezelfde oude stijl.

Er loopt een discussie over ‘Het Laantje 5’ in Achterveld. De historische kring ziet graag dat het een monument wordt, maar het college van Leusden gaat daar niet in mee. ‘Als we dat gaan doen, dan moeten we ook middelen ter beschikking stellen voor het in stand houden van dit monument en daar heeft de raad nog geen middelen voor vrijgesteld’, zegt het college.

In de raadsvergadering van 10 november is er een stevig debat geweest over de verkoop van de panden aan de ‘Ooievaarshorsterweg 3 en 4’. Iedere Leusdenaar die regelmatig ‘De Treek’ in gaat kent de oude school met het mooie bovenmeesters huis. Burgemeester Hardenbroek heeft in 1882 de eerste steen gelegd. Op dit moment is er een tentenmakerij in gevestigd, maar die wil wel naar een ander pand als hij iets geschikts kan huren of kopen.
Het college wilde deze panden verkopen voor € 284.000,- (4800 m2 !!)  aan landgoed ‘Den Treek Henschoten’.  De wethouder verzekerde de raad dat de historische waarde van dit pand altijd bewaard zal blijven, daar het opgenomen is in het koopcontract en de bestemmingsplankaart.

De raad gaf gelukkig in meerderheid een negatief advies over dit voorstel, dus voorlopig heeft de gemeente het nog in handen.

Ik maak mij zorgen om dit soort ontwikkelingen. Zolang panden niet de status hebben van een monument is het heel lastig om afbraak te voorkomen.  In de raad hebben we  erop aan gedrongen om op korte termijn te komen met een nota ‘erfgoed’. Hiermee hopen we grip te krijgen op het bewaren en versterken van de historie van Leusden.

En dan mag wat ons  betreft ook wat kosten. Misschien is het een idee om het restant van de REMU-reserve hier voor in te zetten.

De panden aan de Ooievaarshorsterweg zouden een mooi begin kunnen zijn. Een inwoner gaf mij tijdens de raadsvergadering het idee mee om er een theehuis of een restaurant van te maken. Twee vliegen in één klap, want daarmee hebben we ons restaurant in ‘Den Treek’ ook weer terug.

 Jan Overweg

Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Historie van Leusden krijgt onvoldoende bescherming.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.