Raadgever: Wat raakt jou?

Foto loterij armoede Karolien.jpgwoensdag 17 februari 2021 14:07

Waar word jij boos van? 
Een veelgestelde vraag in politieke trainingen. Immers: wat je boos maakt, raakt je. En als iets jou raakt, motiveert het om er iets aan te doen. Veel mensen gaan met die insteek de politiek in. Ze zien zaken niet goed gaan en willen daar wat aan doen. Zo heb ik ook twee onderwerpen die mij raken.

Armoede
Ik vind armoede in gezinnen heel erg. Kinderen zonder een dagelijkse warme maaltijd. Kleintjes die nooit trots hun leuke nieuwe trui kunnen showen in de klas, de voortdurend gevoelde stress van hun ouders. Geldstress als een donkere wolk boven hun hoofd, waardoor noodzakelijke reparaties uitblijven en verjaardagen niet meer worden gevierd.
Ik ontplof bijna als mensen beweren dat er in Leusden geen armoede. Mensen die stellen dat de cijfers aangeven dat iedereen zich hier kan redden. En dat we altijd nog een voedselbank hebben. 

Erger nog: instanties die onze inwoners nog meer geld uit de zak kloppen. Door illusies te wekken dat ‘kleine’ bestedingen ooit gouden bergen worden. Verbazingwekkend hoe vaak de geadresseerde loterij-enveloppen op de deurmat vallen bij mensen die al weinig te besteden hebben. En weinig te besteden betekent niet altijd dat iemand leeft van een uitkering. Armoede komt ook voor bij mensen met één of zelfs twee banen en een minimuminkomen.  

Zonnevelden 
Daarnaast maak ik me druk over de verrommeling van het landschap. We moeten lokaal of regionaal bepalen waar woningen, zonnevelden of windmolens komen. Iedereen doet maar wat en ondertussen verkwanselen we waardevolle agrarische of natuurgronden. Let wel: ik ben vóór woningbouw en van harte voor een snelle, noodzakelijke energietransitie, maar wel op een goed geregisseerde en weldoordachte manier. Gelukkig is onze regio nog gevrijwaard van zonneparken met miljoenenwinsten voor buitenlandse investeerders.

Kom in actie
Nu kun je veel bereiken in de lokale of landelijke politiek maar niet de hele wereld verbeteren. Je hebt te maken met andere partijen en idealen, met procedures en processen. Bovendien moet er altijd ruimte zijn voor het op fatsoenlijke wijze betrekken van alle inwoners. Maar dan nog: jij mag je idealen hebben en vasthouden. En als iets landelijk beleid is: bevraag je landelijke vertegenwoordigers!

Wat raakt jou? 
Armoede en verrommeling. Zomaar twee verschillende onderwerpen die me aanzetten tot actie. Uiteraard zet ik me in de gemeenteraad voor veel meer van harte in. 
Volgend jaar hebben we in Leusden weer veel nieuwe politici nodig. Wat raakt jou, waar wil jij mee aan de slag? Van harte welkom om mee te doen in onze lokale politiek!

Karolien Pouwels-Koopman, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP 

Artikel is eerder gepubliceerd in de Leusderkrant

Labels

« Terug