Raadgever: Nederlands mooiste en gezondste ‘achtertuin’

Raadgever Mark vd Kooi 2.JPGdonderdag 14 januari 2021 11:44

Dat corona een grote impact heeft op ons leven is helder, maar ik zie ook positieve kanten. Sinds een jaar ben ik aan het hardlopen (daarvoor voetbalde ik bij Roda). Ik ben niet de enige die al rennend geniet van het Leusdense groen. Zeker tijdens de lock down zie ik veel mensen genieten van alle recreatiemogelijkheden in onze prachtige natuur.

Zelf woon ik in het mooie Leusden-Zuid en ben binnen 5 minuten in de Treek. Dat is voor mij de mooiste ‘achtertuin’ van Nederland. Prachtig dat we als Leusdenaren hier kunnen wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken. We mogen ons maar gelukkig prijzen met zo’n mooi natuurgebied in onze leefomgeving. 

Genieten van natuur en buren
Die leefomgeving is (mede dankzij corona) voor velen van ons belangrijker geworden. We brengen er steeds meer tijd in door. In plaats van ’s ochtends vroeg weg te rijden naar kantoor en ‘s avonds laat thuis te komen, werken velen van ons nu thuis. Voor mij geldt dat ook. Ik besef daardoor nog meer hoe belangrijk de plek is waar ik leef. Ik geniet de afgelopen tijd nog meer van Gods prachtige schepping. Daarnaast merk ik hoe prettig en belangrijk goed contact met mijn buren is. 

Ruimte en welbevinden
Want een prettige of gezonde leefomgeving wordt niet alleen bepaald door natuur, maar ook door onze sociale omgeving. Bij het schrijven van deze raadgever kwam ik de volgende 4 pijlers voor een gezonde leefomgeving tegen:

  • voldoende ruimte voor beweging
  • voldoende ruimte voor ontmoeting
  • een goede gebiedsdynamiek
  • aandacht voor het welbevinden van de mens

 
Samen bijdragen
Vier mooie pijlers om ons gemeentelijke beleid aan te toetsen. Zo maken we van Leusden een nog mooiere plek. Anderhalf jaar terug was dit een van mijn redenen om actief te worden in de Leusdense politiek. Ik wil graag bezig zijn met de vraag: Hoe maken we van Leusden een nog mooiere plek om te wonen, te recreëren en samen te leven? Verder denkend: Hoe richten we onze fysieke leefomgeving zo in dat we elkaar meer ontmoeten, meer bewegen en ons gewoon prettig voelen? 

Mooi om te zien dat de raad onlangs unaniem onze motie aannam om bewegen in de openbare ruimte te stimuleren. Mooi om zo bij te dragen aan het creëren van een mooiere en gezondere leefomgeving.

Elkaar ontmoeten
Met een motie alleen is de klus niet geklaard. Als politiek kunnen we wel de kaders en condities bepalen, maar een gezonde leefomgeving maken we samen. Lekker bewegen, elkaar ontmoeten en aandacht voor de mensen om je heen, daar hebben we iedereen bij nodig. Zo maken we samen van Leusden een mooiere en gezondere plek om samen te leven. Heeft u daarvoor nog goede ideeën? Laat het me vooral weten.

 Mark van der Kooi, fractievertegenwoordiger ChristenUnie-SGP, mark@cu-sgp.nl

 

 

Labels

« Terug