Stijgt WOZ in Leusden niet te snel?

Woz-waardedinsdag 19 juni 2018 13:34

Zijn Leusdenaren wel tevreden over de WOZ-waarde van hun woning? Stijgt die niet te snel? En neemt de belastinginner, het GBLT, klachten daarover wel serieus? Een aantal vragen die Jan Overweg, fractielid van de ChristenUnie-SGP, samen met de SP heeft voorgelegd aan het college. Al enkele jaren int de gemeente Leusden haar gemeentebelasting via het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn, kortgezegd het GBLT.

Overwegs bezorgdheid rondom de gemeentelijke belastingen kwam niet uit de lucht vallen. In de laatste informatieronde bij de gemeente was er een inspreker met een verontrustende analyse van WOZ-waardes. Daarnaast kregen Overweg en zijn collega-raadslid van de SP, Annet Belt, signalen van andere Leusdenaren dat het GBLT niet altijd even goed omgaat met klachten over de belastinginning. Genoeg reden om een aantal vragen te stellen vanuit de oppositie aan het nieuwe college.
De WOZ-waarde van huizen in (een deel van) Leusden lijkt veel harder te stijgen dan landelijk. Het lijkt erop dat Leusdense woningen tienduizenden euro’s hoger worden ingeschat dan landelijk voor de WOZ. Overweg en Belt vragen daarom onder andere aan het college: “De WOZ-waarde van de woning wordt bepaald door referentieadressen van gelijkwaardige woningen die in de afgelopen tijd zijn verkocht. Is het zo dat de verkoopwaarde van de woning zelf nooit als norm genomen? Zo ja waarom wordt dat niet gedaan als de woning kort geleden nog in andere handen is overgegaan?”.


Daarnaast menen beide raadsleden dat de gemeente zich nog weleens achter de oren mag krabben betreffende het GBLT. “De belastinginning wordt nu een aantal jaren door de GBLT gedaan. De aanleiding om het als gemeente Leusden niet meer zelf te doen was onder andere de kostprijs. Door het uit te besteden werd het een stuk goedkoper. Maar door de jaren heen heeft er regelmatig een prijsverhoging plaatsgevonden.” Overweg en Belt vragen zich af hoe goedkoop dat nu nog is.

Labels

« Terug

Reacties op 'Stijgt WOZ in Leusden niet te snel?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.