Op de fiets door het ondoorzichtige Sociale Domein

Fiets+leusdenmaandag 30 oktober 2017 22:32

Op donderdag 26 oktober vond de eerst Sprokkeldag plaats in Leusden. Vijftig bijzondere mensen met een verstandelijke beperking liepen een dag stage bij een Leusdens bedrijf of organisatie. Het werd een prachtige dag!
En dan kom je thuis en is er een mail: Waarschijnlijk twee miljoen euro tekort op het budget van het Sociaal Domein in Leusden.

Op donderdag 26 oktober vond de eerst Sprokkeldag plaats in Leusden. Vijftig bijzondere mensen met een verstandelijke beperking liepen een dag stage bij een Leusdens bedrijf of organisatie. Het werd een prachtige dag! De stagiaires straalden van oor tot oor. De Leusdense ondernemers hadden zich goed voorbereid en gaven hen een prachtige ervaring. Als een van de initiatiefnemers had ik het erg druk gehad met alle voorbereidingen maar ik was aan het einde van de dag vooral diep geroerd door al die blijdschap. Samen wisten we weer waar we het voor deden: een maatschappij waarin voor iedereen een plekje is.

En dan kom je thuis en is er een mail: Waarschijnlijk twee miljoen euro tekort op het budget van het Sociaal Domein in Leusden. Twintig procent overschrijding van ons zorgbudget, een voorwaarschuwing vanuit onze uitvoerende organisatie Amersfoort. Wat een domper!

Hoe kan dit? Er was tot op heden geen vuiltje aan de lucht. Als gemeente Leusden voeren we de WMO en de Jeugdwet uit. Huisartsen en Larikslaan2 verwijzen door naar zorgaanbieders. De hele administratieve afhandeling wordt echter gedaan door gemeente Amersfoort. Afgelopen jaren was deze hele administratie al heel ingewikkeld. Dit leidt ertoe dat we pas heel laat horen wat de echte kosten in het Sociaal Domein zijn. Dit jaar in juli werd vanuit Amersfoort nog aangegeven dat we keurig op schema lagen. En nu zomaar: een enorm tekort!

Zeker een goede reden om ons college om uitleg te vragen. Ik wil heel graag weten hoe dit nu kan gebeuren, of dit kan worden voorkomen en hoe de gemeente deze extra kosten gaat betalen. Ik vraag me af hoe het kan dat jeugdzorg steeds meer geld kost. Zijn er veel meer problemen met jongeren? Hebben ze extra zorg nodig? Wat is de oorzaak? En wat kunnen we ter preventie doen? Een heleboel vragen. Morgen is er een extra raadsvergadering over. Ik hoop dat het college opheldering kan geven.

Ik ben ervan overtuigd dat de zorg in onze gemeente in de meeste gevallen goed is geregeld. Maar de euro’s daarachter… ze blijven me bezighouden. Maar 1 ding staat voor ons bovenaan: uw zorg is onze zorg. En daar blijf ik me voor inzetten!

Karolien Pouwels
ChristenUnie-SGP

Labels
Weblog

« Terug