Onderzoek naar zwemdiploma’s basisscholieren

Foto schoolzwemmen (Custom)zaterdag 14 december 2013 08:17

De fractie van de ChristenUnie-SGP heeft onderzocht of er veel kinderen in Leusden zijn die door het afschaffen van het schoolzwemmen geen zwemdiploma meer zullen halen.
De subsidie voor het schoolzwemmen is in 2012 beëindigd. Veel Leusdense kinderen leren zwemmen door reguliere zwemlessen, maar een aantal was aangewezen op het schoolzwemmen.

Onze fractie heeft een aantal malen in de raadsvergadering aandacht gevraagd voor de gevolgen van het afschaffen van het subsidiëren van het schoolzwemmen. De laatste keer was december 2012; toen hebben wij het college verzocht jaarlijks in kaart te brengen hoeveel kinderen van 10 jaar geen zwemdiploma hebben en te zoeken naar mogelijkheden om dit toch georganiseerd te krijgen. Hiervoor kregen we echter geen meerderheid, dus dit is niet tot uitvoering gebracht. Daarom hebben we zelf een onderzoek gedaan.

 

Zijn er najaar 2013 veel kinderen van tegen de 10 jaar die geen zwemdiploma hebben? Die vraag is door de ChristenUnie-SGP fractie gesteld aan de leerkrachten van groep 5/6 van alle basisscholen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een aantal kinderen in deze leeftijd alsnog op zwemles is gegaan. Echter, ook wordt duidelijk dat ruim 1% van de kinderen geen diploma heeft en hier naar verwachting ook niet mee aan de slag zal gaan.

Via Jeugdfonds De Boom kunnen mensen met een minimuminkomen in aanmerking komen voor een vergoeding van de zwemlessen. Deze mogelijkheid is opnieuw bij de scholen onder de aandacht gebracht. Leerkrachten hebben vaak een goed zicht op redenen die er kunnen zijn om de kinderen niet op zwemles te doen. De ChristenUnie-SGP hoopt van harte  dat mogelijke belemmeringen die er zijn, weggenomen kunnen worden. Ook door dit onderzoek wil de fractie aandacht vragen voor het grote belang van het beschikken over goede zwemvaardigheden. Opdat geen kind tussen wal en schip raakt.

De fractie is van plan het onderzoek over twee jaar te herhalen.

« Terug

Reacties op 'Onderzoek naar zwemdiploma’s basisscholieren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.