Raadsvergadering 16 februari 2012

Buitenplaatszaterdag 25 februari 2012 14:35

Een korte agenda geeft aanleiding tot goed debat. EVA in het nauw, Ontwikkeling ‘Buitenplaats’ gaat door, maar geen gelopen race, goed optreden burgemeester in een persoonlijke kwestie.

Actualiteit

D66 brengt de penibele situatie van de lokale omroep EVA ter sprake. Twee punten: financiële situatie en de weigering van KPN om EVA toe te laten op de glasvezel. De wethouder zal informatie inwinnen over dit onderwerp en komt er schriftelijk op terug.  Wat ons betreft stoppen we snel met de lokale omroep en gaan we snel over op een Leusdens kanaal op het glasvezelnet, maar dat kan helaas nog niet. We zijn als Leusden nog verplicht om een bijdrage te leveren aan de lokale omroep.

Wij en Groen Links hebben vragen over  de overlast van de jeugd in de Biezenkamp. Heeft de Burgemeester het nog in de hand? Werken de organisaties wel voldoende samen?  Volgens de burgemeester valt het allemaal nog wel mee. De jeugd moet ook een plek hebben, maar moet zich wel houden aan de regels. Vooralsnog levert dit geen grote problemen op.

Karolien maakt zich bezorgd over Amfors. Ze vraagt zich af waarom we als raad niet tijdig de informatie krijgen. In Amersfoort zijn ze veel eerder geïnformeerd.  Waarom zit de wethouder niet in de regiegroep? Wanneer zijn we als raad aan zet? Wethouder Tijs Rolle geeft aan dat Amersfoort zich niet gehouden heeft aan de afspraken. Zij hebben de raad eerder geïnformeerd dan was afgesproken met de betrokken gemeenten.  Of Amersfoort op de vingers is getikt weten we als raad niet.
De wethouder gaf aan dat hij niet in de regiegroep zit, omdat niet alle betrokken gemeenten een afgevaardigde hebben. Onze wethouder Jansma zit wel in de stuurgroep die over de financiën gaat.
In de fractie zullen we hier verder over praten, want dit dossier houdt ons flink bezig. Terecht gaf Karolien aan dat het primair niet gaat om de financiën, maar om de mensen die hiervan afhankelijk zijn.

Wij hebben nog wat vragen over het veiligheidsplan dat er voor Leusden ligt. We hadden graag gezien dat de auto-inbraken ook als prioriteit was gesteld. De burgemeester geeft aan dat dit inderdaad een vervelend punt is, maar de pakkans heel klein is. Hier veel mankracht op zetten zal niet veel uithalen. In maart komt er een aparte bijeenkomst voor de raad over dit onderwerp.

Buitenplaats

Onze bijdrage puntsgewijs:

  • Het is nog steeds een mooi plan als het ook in de behoefte zou voorzien
  • Het is wel schrikken voor de mensen die er al wonen – kaalslag, toename van geluid
  • De markt is veranderd, ZZP-ers zijn er zeker, maar of ze willen investeren?
  • We merken aan college ook dat ze minder zeker van de zaak zijn.
  • Maar de eerste stappen zijn gezet, wie a zegt moet ook b…
  • Op zich is het niet erg als het wat langer duurt, maar laten we oppassen voor het verrommelen van deze wijk van Leusden.
  • Het kleinschalige van de kantoren spreekt ons aan en zijn ook van andere orde dan de grotere kantoren die leeg staan.
  • En voor de kantorencomplexen zouden we het risico wat terug willen brengen.
  • Maar wat als het daar bij blijft?
  • Wie gaat dat groenbeheer / park dan aanleggen?
  • Twee ondernemers kunnen dat niet – druk bij de gemeente?
  • Daarom amendement om pas het plan uit te voeren als er 4 van de 7 kantoren verkocht zijn.
  • Dan wordt het wat meer reëel!

Samengevat:    

Laten we de huidige bewoners in het oog houden en oppassen voor verrommeling
Risico verkleinen door de norm wat te verhogen
Hopen dat het goed komt.

De PvdA komt met het voorstel om af te zien van dit plan en een nieuw plan te maken dat meer afgestemd is op de behoefte.
Er volgt een interessant debat. Als snel duidelijk is dat het voorstel van de PvdA het niet gaat halen. Laten we het maar proberen; een nieuw plan kan altijd nog.
D66 komt met het dwaze idee om er woningen te bouwen. Onzinnig, want we weten nog niet eens of de bestaande nieuwbouwplannen het gaan halen in Leusden en daarnaast is er teveel geluidsoverlast van de snelwegen op de betreffende locatie.  
Ons voorstel heeft de sympathie van veel partijen.
De wethouder begrijpt de achtergrond van ons voorstel, maar raadt het toch af. Hij denkt dat het teveel ontmoedigt. De drempel moet zo laag mogelijk worden gehouden.
Helaas wordt ook ons voorstel weggestemd.
Het voorstel wordt aangenomen; alleen PvdA en D66 stemmen tegen.

Incident Rozenhaag

Leusden 90 wil informatie over de individuele zaak ‘Rozenhaag’.  Maar dit dossier is onder de rechter. De burgemeester laat duidelijk merken dat dit geen zaak is voor de raad. Duidelijke taal en complimenten voor onze voorzitter!

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Amendement buitenplaats54,0 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'Raadsvergadering 16 februari 2012'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.