Tien jaar in de gemeenteraad… hoe hou je het vol?

Campagne.png11 03 2020

Vandaag zit ik tien jaar in de gemeenteraad van Leusden. Voor mij een feestje waard. Omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind om te doen. Ik ben trots dat ik al drie keer het vertrouwen kreeg van veel inwoners. Ik geniet nog steeds van alles wat er in onze gemeente gebeurt, van de voortdurende dynamiek in de gemeenteraad en van alle energie die er in de samenleving is.

Toch valt het me wel op, die vraag naar hoe ik het volhoud. Een vraag die ik vaker hoor en dan vaak ook nog van mensen die zelf politieke ervaring hebben.  Dit houdt me best wel bezig. Is het raadswerk zwaar? Ik heb een tijdje nagedacht over deze vraag. 

Grote dossiers met veel impact
Wat ik zie is dat het raadswerk zwaarder is geworden in de loop der jaren. Kon je een heel aantal jaren geleden nog thuis je stukken lezen en vervolgens naar het gemeentehuis komen om te vergaderen. Nu kom je daar echt niet meer mee weg. Raadsleden zijn de laatste jaren veel meer te vinden in de samenleving. Ogen en oren open en luisteren, informatie ophalen en inwoners opzoeken. Inwoners weten ons ook steeds beter te vinden. Daarnaast zijn er veel grotere dossiers op het bordje van de raad komen te liggen. Rond de zorg, rond energie, woningbouw en omgeving. Grote dossiers met veel impact. Dossiers die we vaak samen met de regio moeten oppakken. Dat betekent naast het opbouwen van al die kennis en kunde ook nog meer overleg en afstemming, nog meer vergaderingen. Vroeger kreeg je alle stukken op papier; wel een dikke stapel maar overzichtelijk. Tegenwoordig gaat alles digitaal en is er zoveel extra informatie beschikbaar. 

Hoe blijft het raadswerk dan toch een mooie job? 
Allereerst door je te realiseren dat mensen jou en jouw partij gekozen hebben. De ChristenUnie-SGP heeft in 2018 dromen geformuleerd. Dat zijn ook mijn dromen voor Leusden en dus probeer ik die om te zetten in daden. En ik ben nog steeds blij met elk resultaat, hoe klein soms ook. Daarnaast vind ik het belangrijk te bedenken dat we als raad gewoon een lekenbestuur zijn. We zijn geen professionals, ons kenmerk is politiek! En dat mag je invullen zoals je zelf wilt. Ofwel, doe het raadswerk gewoon zoals jij denkt dat het goed is. En tenslotte, zorg dat je voortdurend gevoed wordt door de samenleving. Ik vind het erg belangrijk om steeds weer te zien waar ik het voor doe; voor al die inwoners van Leusden. Het motiveert mij enorm dat daar gezichten bij horen en verhalen van mensen.

Ik maak me zorgen wanneer het raadslid zijn als een té grote opgave wordt gezien. Dan moeten we als lokale overheid toch eens in de spiegel kijken wat we daaraan kunnen doen. Want over 2 jaar zijn er weer verkiezingen en het zou toch geweldig zijn dat alle kieslijsten vol staan met ervaren en nieuwe kandidaten, die vol gaan voor deze prachtige job! Ik kan het uit ervaring iedereen van harte aanbevelen.

Raadslid zijn… een aanrader!

Karolien Pouwels, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP Leusden

Labels
Weblog

« Terug