Ik pas in Leusden

ipas2dinsdag 29 maart 2016 15:47

‘Leusden Nu’ bracht het nieuws met de kop: ‘Overweg drinkt niet meer’. Dit roept allerlei vragen op. Hierbij een antwoord op de meest gestelde vragen:
Ben je zo’n stevige drinker?
Waarom zoveel aandacht voor iemand die 30 dagen niet drinkt, is dat zo bijzonder?
Hoe groot is het probleem in Leusden?
Zie je al resultaat?
Wat doe je na 30 dagen?
Is het gelukt?

Ben je zo’n stevige drinker?
maar ik vind een glas wijn ’s avonds wel lekker. Zeker naar een dag hard werk is het gezellig om thuis eens na te praten over de belevenissen onder het genot van een glaasje wijn. Maar als het erg laat wordt en er is niemand meer aanspreekbaar thuis, dan drink ik niet. Ik ben dus echt een gezelligheidsdrinker en drink nooit alleen.

Waarom zoveel aandacht voor iemand die 30 dagen niet drinkt, is dat zo bijzonder?
Ik weet dat er veel mensen zijn die in de ‘vastentijd’ voor Pasen geen alcohol drinken. Zo bijzonder is het dus niet. Ik kreeg de vraag via de GGD of ik hieraan mee zou willen doen. Ze wilden graag aandacht voor een probleem dat speelt in Leusden vaak in combinatie met eenzaamheid. Om die reden heb ik meteen ja gezegd. En het werkt, want het stond in verschillende kranten en ook andere media hebben het opgepikt. En ik heb nog nooit zoveel over alcohol gesproken dan in deze 30 dagen. Iedereen begon er met mij over en ook bij bijeenkomsten bleef het niet onbesproken. Met name als de afsluitende borrel werd aangekondigd werd ik er nog even fijntjes aan herinnerd dat ik niet mocht drinken en dat ik wel wat ondersteuning kon gebruiken.

Hoe groot is het probleem in Leusden?
We hebben geen cijfers, maar via verschillende bronnen is mij gemeld dat dit probleem speelt o.a. bij ouderen. Het begint met een wijntje bij het avondeten, gevolgd door het avondwijntje. Als het pensioen aanbreekt, gaat vaak het warm eten naar de middag en het wijntje verhuist mee. Een aperitiefje voor het avondeten en ga zo maar door. Er komt een moment dat de gewoonte omslaat naar verslaving. Vaak in de combinatie met het zich eenzaam voelen.  Het gesprek hierover beginnen kan een wending geven en ik werk daar graag aan mee. Dit is overigens geen specifiek Leusdens probleem, je ziet het landelijk.

Zie je al resultaat?
Dat is lastig te zeggen of te meten. Er wordt veel over gesproken en goed voorbeeld doet goed volgen. Mijn collega Albert Dragt bood spontaan aan om ook mee te doen. Ook mijn vrouw heeft de alcohol 30 dagen laten staan. Veel medewerkers van Larikslaan2 (toegangspoort voor zorg en welzijn in Leusden) hebben ook meegedaan. Zij zien de problematiek in de dagelijkse praktijk en zijn heel gemotiveerd om de boodschap verder te brengen.

Wat doe je na 30 dagen?
Ik merk dat je ongemerkt toch meer drinkt dan je denkt. In deze 30 dagen heb ik op bijeenkomsten vaak een borrel aangeboden gekregen. Ik heb ze nu allemaal afgeslagen, maar wat had ik gedaan als ik niet had meegedaan? Als regel hanteerde ik als dat ik tijdens het werken niet drink. Misschien moet ik dit vaker doen. Ook het avondwijntje zal ik minder vaak drinken. Misschien goed om het te reserveren voor het weekend. Een bijkomend voordeel kan zijn dat ik er nog meer van geniet.

Is het gelukt?
Nog een paar dagen te gaan, maar dat gaat lukken. Een bijzonder detail: tijdens de avondmaalsviering in mijn kerkelijke gemeente dacht ik een probleem te hebben, maar ze hebben voor de liefhebbers druivensap. Goed geregeld!

« Terug

Reacties op 'Ik pas in Leusden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.