Speelautomatenhal in Leusden

geengokdinsdag 14 juli 2015 22:53

Vandaag is door het college besloten om de raad voor te stellen om een speelautomatenhal in Leusden mogelijk te maken.
Ik begrijp deze keuze niet en heb tegen dit voorstel gestemd. Dit is niet goed voor Leusden.

Bijbels perspectief
Mijn principiële bezwaren liggen in mijn christelijke levensovertuiging. Als volgeling van Jezus wil ik leven vanuit de bijbel die kort samen te vatten is als:  ‘De Here is God. Je moet van hem houden met je hele hart, met je hele ziel en met je hele verstand. Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf’ (Mattheus  22: 37,38). Dit is verder uitgewerkt o.a. in de 10 geboden, die als leefregels gelden die ik graag navolg. In deze leefregels staat niets over ‘gokken’ specifiek, maar het is duidelijk dat ‘gokken’ niet past in de christelijke levensstijl. Dit heeft alles te maken de Bijbelse opdracht om je  talenten, materialen en geld op een goede verantwoorde manier in te zetten. De begeerte naar geld (geldzucht) staat daar haaks op.

Perspectief vanuit onze verantwoordelijkheid binnen het sociaal domein
Het toestaan van een speelautomatenhal in Leusden zie ik als het faciliteren van een behoefte die kan leiden tot gokverslaving. Ik zie dat zeker niet als een automatisme, maar onderzoek heeft geleerd dat een percentage van de mensen die regelmatig in een speelautomatenhal komt, gokverslaafd wordt. Ik vind dit een verkeerd signaal bij de nieuwe verantwoordelijkheden die we als gemeente Leusden hebben gekregen. Ik zet liever in op het voorkomen van gokverslaving dan het begeleiden van gokverslaafden. Het convenant dat afgesloten wordt met de exploitant is een prima zet, maar nog beter is om een speelautomatenhal niet toe te staan.

Imago perspectief
Leusden staat bekend als een veilig, groen en sociaal dorp. De keuze voor het wonen in Leusden wordt vaak gemaakt om dat mensen het heerlijk vinden om in een dorp te wonen en de stad dichtbij te hebben. De komst van een speelautomatenhal bij de ingang van Leusden verstoort dit beeld. De speelautomatenhal zal een andere doelgroep bedienen dat we gewend zijn in Leusden. De kans om het aantrekken van criminaliteit neemt toe. Ik vind om die reden dat een speelautomatenhal niet past in een dorp als Leusden. De groene buffer tussen Amersfoort en Leusden beschermt ons tegen op opgaan in de grote stad. De speelautomatenhal is een verstoring van dit beeld; daarmee halen we de stad binnen in ons dorp. Laten we de kwaliteit van Leusden hoog houden. 

Politiek perspectief
Mijn partijen (ChristenUnie en SGP) zijn tegen de komst van gokhallen. We hebben in de onderhandelingen niet gesproken over dit punt. Daarmee is het een vrije kwestie waar we elkaar respecteren in onze opvatting. De raad heeft middels een motie die ondersteund is door D66, CDA, VVD en GroenLinks/PvdA opdracht gegeven aan het college om de komst van een speelautomatenhal mogelijk te maken. Alleen mijn eigen fractie was daarmee niet eens en heeft dat nog een keer bevestigd door een motie in te dienen om dit niet te doen. Op dat moment stonden ze weer alleen in hun strijd tegen de komst van een speelautomatenhal.

Als collegelid voel ik mij gebonden aan het coalitieprogramma en daar strijdt dit punt niet mee.
Als persoon is het besluit voor een speelautomatenhal geen reden om mij te onttrekken aan mijn opdracht die er ligt via het coalitieprogramma. Vanzelfsprekend is dit een zwarte regel in het besluitenboek van dit college. Dat wordt ook duidelijk met mijn tegenstem.

Maar ik zie dat het college er alles aan doet om de mogelijke schade van de komst van een speelautomatenhal te beperken en daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met de gevoelens van de coalitiepartner CU-SGP. 

Als coalitie hebben we een prachtig programma gemaakt dat we voortvarend oppakken met de samenleving. Ik geniet dagelijks van de samenwerking binnen dat college; we weten elkaar te vinden en werken ambitieus en met veel plezier aan onze doelen.

De afweging is na het collegebesluit aan mijn fractie. Ook zij worstelen met dit thema, maar de afweging zal in dezelfde lijn liggen. Ik wacht dit rustig af.

« Terug

Reacties op 'Speelautomatenhal in Leusden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.