Van gemeentehuis naar 'Huis van Leusden"

huis van leusden 1dinsdag 26 juli 2016 20:32

Zolang ik politiek actief ben in Leusden (plusminus 10 jaar) wordt er gesproken over de toekomst van het ‘paarse’ gemeentehuis. De laatste jaren is er minimaal onderhoud gedaan, omdat er eerst een besluit over de toekomst van het gebouw genomen moest worden.
Als wethouder kreeg ik accommodatiebeleid in mijn portefeuille en daar hoort ook het gemeentehuis bij.
Doelstelling van het college was om het goedkoper te maken voor de gemeente Leusden. Ik kon mij niet voorstellen dat dit niet zou kunnen binnen het bestaande gebouw. Door de jaren heen is er veel gerekend, maar het lukte niemand om een plan te maken dat voor gelijke of minder exploitatielasten dan wat het huidige gebouw kost. Er was haast geboden, want de brandweer had aangeven dat het gebouw aangepast moet worden aan de huidige brandweereisen. Dit betekende een grote ingreep, omdat het gebouw opgesplitst moest worden in verschillende delen (compartimenteren). Iets wat helemaal niet bij de structuur van het gebouw past.
Vanuit deze achtergrond heb ik een aantal vragen op een rij gezet die mij vaak gesteld zijn.

Wat kost het huidige gebouw per jaar (peiljaar 2014) ?

 

        Euro’s

Energieverbruik (gas, water, elektriciteit)

107.000

Jaarlijks onderhoud

73.000 

Schoonmaak/vuilverwerking

101.000

Verzekering/publiekelijke heffingen

13.000

Reservering groot onderhoud/renovatie

240.000

Kapitaalslast inboedel (meubilair, ICT, etc.)

400.000

subtotaal

934.000

Huurinkomsten

-14.000

Jaarlijkse kosten gemeentehuis

920.000

 

Wat zou het kosten als we het gemeentehuis zouden renoveren?

Dit hebben we in drie scenario’s berekend:

Scenario 1 basis

In dit scenario doen we alleen de dingen die echt noodzakelijk zijn bijv. door de eisen die de brandweer stelt. Er is dan een investering nodig van 1,8 miljoen euro en de jaarkosten gaan dan naar € 868.500. Dit is lager dan de huidige kosten, maar we blijven zitten met een te groot gebouw dat niet aangepast is aan de eisen van de tijd qua werken. Ook houden we een gebouw dat jaarlijks veel energie kost. Dit scenario is geen oplossing voor de langere termijn, omdat er een moment zal komen dat het gebouw aangepast moet worden aan de eisen van deze tijd.

Scenario 2 basis-plus

In dit scenario doen we alle dingen die noodzakelijk zijn (zie scenario 1) en we passen de begane grond aan, zodat we voor het publiek een moderne omgeving hebben om ze te ontvangen. De kantoren laten we zo als ze zijn. Hiervoor is een investering nodig van 3,2 miljoen euro en de jaarkosten gaat daarmee naar € 935.000. Dit is meer dan de huidige kosten en we houden voor de ambtenaren een verouderde werkomgeving.

Scenario 3 volledige renovatie

In dit scenario wordt het huidige pand volledig aangepakt. Het gebouw wordt zo energiezuinig mogelijk gemaakt en de werkomgeving wordt aangepast aan de eisen van deze tijd.

Hiervoor is een investering nodig van 9,4 miljoen euro en daarmee gaan de kosten per jaar naar € 1.293.000,-  (met name veroorzaakt door de kapitaalslasten) per jaar. Dit is een stuk hoger dan de huidige kosten en we hebben een gebouw dat te groot is voor de gemeente. Een deel verhuren zou kunnen, maar er is niet zoveel vraag naar kantoorruimte.

 

Wat gaat het nieuwe gebouw de gemeente kosten?

Omdat de scenario’s uit de vorige vraag niet voldoen aan de wens van de gemeenteraad om het gebouw in de toekomst niet meer te laten kosten dan de huidige kosten, is er gezocht naar een alternatief. Dit hebben we gevonden door anders te kijken naar ons eigen gebouw. Een deel van de huidige bestemmingsplanruimte gaan we herbestemmen tot wonen. Dit komt erop neer dat het huidige gebouw afgebroken wordt en dat er een nieuw gebouw komt waar gewerkt en gewoond wordt. Via een Europese aanbesteding hebben we ontwikkelaars gevraagd in te schrijven. Uiteindelijk heeft er een ontwikkelaar gewonnen die op de begane grond en een deel van de 1e verdieping het gemeentehuis maakt en op de 1e en andere verdiepingen zorgwoningen en gewone woningen.

Voor de gemeente betekent dit een investering van 9,3 miljoen euro (inclusief kosten voor tijdelijk gebouw en verhuizingen) en de jaarlasten gaan daarmee gemiddeld naar € 851.000 per jaar. Dit is zelfs nog goedkoper dan het eerst genoemde scenario. Daarmee hebben we een energieneutraal gebouw dat volledige aangepast is aan de (werk-)eisen van deze tijd.

 

Past het wel in deze tijd om voor de gemeente zo’n ‘prestigeproject’ neer te zetten?

Er wordt veel gesproken over het huidige gemeentehuis. Sommigen vinden het een karakteristiek gebouw en anderen vinden het lelijk. Voor het college  en mijzelf heeft het wel of niet mooi vinden van het gebouw geen rol gespeeld. We wilden een structurele, betaalbare oplossing voor het gemeentehuis. Deze oplossing is gevonden in het nieuw ontwerp van het huis van Leusden.Wel denken we dat het nieuwe gebouw een impuls kan geven aan de Hamershof.

 

Is de samenleving hier wel op betrokken?

Het rekenwerk is door experts gedaan die door de gemeente zijn ingehuurd. Maar er kwam ook nog een initiatief uit de samenleving. Deze initiatiefnemer gaf aan dat het ook hem niet gelukt is om een betaalbare invulling te maken van het huidige gebouw.

Toen het besluit was genomen om het gebouw af te breken hebben we de inwoners gevraagd om mee te denken over het nieuwe gebouw. Dit hebben ruim 40 mensen gedaan. Er zijn workshops georganiseerd en inspraakavonden gehouden. Alle input en opmerkingen zijn verwerkt in de documenten ‘beeldkwaliteitsplan’ en ‘bestemmingsplan’. Deze documenten zijn vastgesteld door de gemeenteraad op 6 juli 2016. Na vaststelling kon er bezwaar worden ingediend door aanwonenden of andere inwoners van Leusden, maar hier is geen gebruik van gemaakt. Het is lastig om iedere burger te betrekken of te bereiken, maar ik denk dat het gelukt is om een gedragen plan neer te leggen dat de komende jaren wordt gerealiseerd.

 

Met enige trots en enthousiasme hebt u het gebouw gepresenteerd. Hoe komt dat?

Het is gelukt om het nieuwe huis van Leusden goedkoper te maken, maar dat is niet het enige. Als coördinerend wethouder van het sociaal domein ben ik er trots op dat er op misschien wel het duurste plekje van Leusden straks ook ruimte is voor mensen met een beperking. Ze kunnen er wonen en er komt een werkcafé op de begane grond waar ze ook kunnen werken. In combinatie met de medewerkers van Larikslaan 2 (welzijn en zorg, opvoeding en ondersteuning en werk en inkomen), de gemeente Leusden en van het schoolbestuur Voila wordt dit een mooie sociaal maatschappelijke invulling van een gebouw in het centrum van Leusden. Ik zie er naar uit dat dit gebouw tot leven komt, zodat er nieuwe verbindingen in Leusden gaan ontstaan. 

« Terug

Reacties op 'Van gemeentehuis naar 'Huis van Leusden"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.